9x deze bekende Nederlanders eten bewust geen vlees meer

Deze BN’ers kiezen voor een vleesloos dieet 

Minder vlees eten is de boodschap die anno 2019 centraal staat. We kunnen het een dag per week best stellen met een vleesvervanger om zo het milieu wat te ontzien, zo luidt de boodschap. Helemaal stoppen met het eten van vlees kan ook. Deze bekende Nederlanders eten al jaren vegetarisch, en sommigen zelfs veganistisch.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen geen vlees eten. Deze BN’ers vertellen erover.

Loes Haverkort

Velen kennen Loes Haverkort als actrice, maar de blondine is ook vegetariër. In een interview met het AD vertelde ze dat ze tijdens haar zwangerschap een keer zondigde met een quarter pounder, maar dat gaat ze nooit weer doen. Sterker nog, ze heeft het over een andere boeg gegooid. “Een paar maanden geleden heb ik besloten nog een stap verder te gaan. Ik ben nu veganist en dat voelt heel goed. Er zijn meerdere redenen voor. Het dierenleed, de gevolgen voor het klimaat, maar ook onze gezondheid”, zo vertelde ze afgelopen april. 

Henny Huisman

Niet alleen de jongere generatie is om, ook de 68-jarige Henny is vegetariër. En hoe! De televisiepresentator vertelde in 2015 in een interview met Story dat hij al 35 jaar vegetariër is. “Dat hele gedoe met zieke plofkippen, varkens- en vogelpest, de gekke koeienziekte en noem maar op, gaat gelukkig aan mij voorbij. Ik doe niet mee aan die vleeseterij. Dit wist ik bijna veertig jaar geleden al.”

  

Marly van der Velden

Goede Tijden, Slechte Tijden-actrice Marly van der Velden stelt het ook al jaren zonder vlees. Als 18-jarige sleepte ze de titel van meest sexy vegetariër van Nederland binnen. De dierenorganisatie Wakker Dier rijkt die eer inmiddels niet meer uit, maar Marly was destijds erg blij met de prijs. “Goed dat ze nu eens laten zien dat steeds meer mensen vegetariër zijn, dat het gewoon heel goed is”, vertelde ze daarover aan RTL Nederland.

Miro Kloosterman

Twee jaar geleden schitterde acteur en musicalster Miro Kloosterman in een campagne van dierenrechtenorganisatie PETA. Daarin liet de acteur weten niet alleen vlees uit zijn dieet te schrappen, maar alle dierlijke voedingsmiddelen. “Sinds ik veganist ben, voel ik me gezonder en sterker”, vertelde hij in een gesprek met PETA over zijn levensstijl. Miro eet al sinds 2013 volledig veganistisch.

Arjen Lubach

Voor presentator Arjen Lubach was vegetarisme eerder iets waar hij graag over grapte. Hij zei tijdens een aflevering van ZML in november 2015 nog dat hij vegetarisme overdreven vond en hij dreef graag de spot met vegetariërs. Wel was hij zich ervan bewust dat het beter voor het milieu is om minder vlees te eten. Zo’n twee jaar later liet Lubach zich opnieuw uit over de vleesindustrie. Hij lanceerde toen zelfs het Slechter Leven-keurmerk dat voor dieronvriendelijk vlees stond. Ook gaf hij zijn mening over ‘echt vlees’: “Ik koop die shit niet meer”. Gelukkig kan de presentator er ook nog steeds grapjes over maken. Hij twitterde grappend over de menukaart van de VPRO-kantine waarop veel vleesgerechten stonden.

Pia Douwes

Ook musicalzangeres en actrice Pia Douwes wil niets weten van het eten van vlees. Zo vertelde ze 19 jaar geleden in een interview met Volkskrant dat ze geen vlees eet. “Ik was op mijn negende al vegetariër. Ik zag op tv hoe ze een koe slachtten”, vertelde ze hierover. Naar verluidt eet Pia overigens nog weleens een stukje vis.

Guido Wijers

Tijdens het Denk Groter Debat in 2017 kwam het vegetarisme van Guido Wijers kort aan bot. Over de bio-industrie is hij erg kritisch. “Mensen zijn totaal mislukt als je ziet hoe ze soms met andere levende wezens omgaan”, aldus zijn oordeel. De cabaretier is al zo’n dertien jaar vegetariër en hij ziet dit als een enorm simpele manier om zijn steentje bij te dragen, zo vertelde hij aan BNN VARA.

Georgina Verbaan

Iemand die zich vaak uitlaat over het niet eten van vlees is actrice Georgina Verbaan. Ze schuift vaak aan bij talkshows wanneer het onderwerp aan bod komt en ook op Twitter laat ze van zich horen. Ze vond het bijvoorbeeld onzin dat voedingsmiddelenfabrikant De Vegetarische Slager productnamen moest vervangen want begrippen als ‘Vegetarische Kipstuckjes’ zouden misleidend zijn. Wel bekende de actrice tijdens een talkshow dat ze af en toe vis eet, maar vlees laat ze links liggen.

Josje Huisman

Velen zagen ex-K3-lid Josje na haar vertrek als de rebel van de meidengroep. Maar de blondine heeft een klein hartje. Van vlees wil ze bijvoorbeeld absoluut niets weten. Sterker nog: ze heeft alle dierlijke voedingsmiddelen afgezworen. “Ik werd veganist nadat ik een documentaire over de impact van veeteelt op onze ecologische voetafdruk had gezien. Bovendien dragen al die dieren massaal bij tot de opwarming van de aarde. En dan is er nog het emotioneel aspect: we zijn de connectie tussen ons en andere levende wezens volledig kwijt. In eerste instantie wilde ik vegetariër worden, maar de zuivelindustrie is even f*cked up als de vleesindustrie”, vertelde de blondine twee jaar geleden aan de Belgische website Humo. Overigens is Josje niet de enige ex-K3’er die geen vlees meer eet. Kristel Verbeke is dan geen veganist, maar wel vegetariër.

Lees ook: 9x veel te herkenbare situaties voor vegetariërs

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Videostill WENDY Online, Videostill Hour of Power, Videostill Marley RTL Boulevard, Videostill Sanne zoekt Geluk, Videostill Zondag met Lubach, Videostill Peter Fässlacher, Videostill RTL Late Night, Videostill Pauw, Videostill &C