Wist jij dit? Déze dingen zou je eigenlijk nooit door de gootsteen moeten spoelen

Gootsteen

Er zijn een aantal dingen die je nooit door de gootsteen moet spoelen!

Veel mensen hebben een vaatwasser, maar er zijn ook genoeg pechvogels die de afwas nog met de hand doen. En ook al heb je en vaatwasser, de grootste etensresten schraap je er wel even af voordat je de borden in de machine zet. Maar wist je dat je lang niet alles zomaar in de gootsteen kan kieperen? Het kan de leidingen namelijk verstoppen en dan heb je een serieus probleem. Pas dus op met deze voedingsmiddelen!

  1. Olie om in te bakken: dit is een grote veroorzaker van verstoppingen. Als het mengt met ander vuil ontstaat er een soort drab. Dit geldt ook voor mayonaise, boter, margarine en salade-dressing!
  2. Eierschalen: de schalen beschadigen het gootsteenputje en het vlies kan zich om de lemmetten van het putje wikkelen. Eenmaal doorgespoeld kunnen de eierschaalresten zich hechten aan andere blokkades.
  3. Koffieprut: het is niet oplosbaar in water, zo wordt het echt een rommel wanneer het zich hecht aan olie die de leiding bedekt. Dit kan je het beste composteren of in de kliko gooien.
  4. Rijst: een rijstkorrel glipt makkelijk door het putje, maar eenmaal in de afvoer zet het uit wanneer het in aanraking komt met water.
  5. Meel: meel en water verandert in een soort lijm. Niet goed.
  6. Pasta: pasta zet zich nog meer uit wanneer het blootstaat aan water – wat dus gebeurt wanneer je iedere keer de kraan opendraait. Het plakkerige griesmeel blijft aan de leidingen kleven of het gootsteenputje opvullen.
  7. Medicatie: Hoewel er niet per se een gevaar is voor de afvoer of de leiding zelf, is medicatie in het water wegspoelen niet goed voor dier en natuur. Je kan medicatie het best afgesloten in de prullenbak gooien.
  8. Productiesticker: Het stickertje laat makkelijk los wanneer je fruit omspoelt in de gootsteen, maar de plastic stickers zijn bijna nooit wateroplosbaar. Daarmee kunnen ze zeven en filters in de leiding blokkeren.

Wil je dit onthouden? Bewaar dit artikel dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels