Dilemma: ‘Ik gaf mijn vriend advies en nu is hij weg bij zijn vrouw en kind’

advies

De man gaf zijn vriend het advies om zijn vrouw en ‘zijn’ dochter te verlaten

Het is altijd tricky om advies te geven aan vrienden, vooral omdat je jezelf niet altijd in de situatie kan verplaatsen. Dit ervoer Rick* ook, toen zijn beste vriend Paul hem om advies vroeg. Nu is paul gescheiden van zijn vrouw en heeft hij ‘zijn’ dochter verlaten. “Heb ik dit op mijn geweten?”, vraagt Rick zich af. 

Affaire

“Het begon allemaal in oktober 2019,” begint Rick zijn verhaal. Zijn beste vriend was al heel wat jaar getrouwd en had een dochter van acht jaar oud. Alles was koek en ei, totdat er op een dag in die bewuste oktober bij hen werd aangebeld. “Er stond een man aan de deur. Hij claimde dat hij een affaire had met de vrouw van Paul en dat hij eigenlijk de vader is van hun kind”, vertelt Rick op het forum.

Vaderschapstest

Toen Paul zijn vrouw met het verhaal confronteerde, ontkende ze niet. Ze gaf toe dat ze een affaire met de man had gehad, maar hield vol dat de dochter gewoon van Paul was. Maar DNA liegt niet. “Mijn vriend heeft een vaderschapstest laten doen. Daar kwam uit dat hij niet de vader is”, vertelt Rick. “Hij was er kapot van. Daarom ging hij een paar dagen naar een hotel om alles op een rijtje te zetten.”

‘Papa, kom terug’

“Ondertussen had zijn vrouw mij en andere vrienden benaderd. Al zijn andere vrienden hebben hem dus gevraagd om haar te vergeven en weer naar huis te komen. Ik heb niets gezegd”, vertelt Rick. Zijn beste vriend was nog steeds in de war en had een enorme breakdown. “Zijn vrouw en dochter kwamen bij hem langs om te smeken om haar te vergeven. ‘Papa, kom terug’, zei het meisje. Maar Paul had nog tijd nodig. En dus kwam hij bij mij”, gaat Rick verder. “Hij wist niet wat hij moest doen.”

Advies

“Ik probeerde hem advies te geven, zonder te vertellen wat ik zou doen. Ik zei hem dat er geen goede of foute antwoorden waren en dat hij moet doen wat hem gelukkig maakt”, aldus Rick. “Maar Paul liet het daar niet bij. Hij wilde weten wat ik zou doen in zijn schoenen. Dus uiteindelijk heb ik hem gezegd dat ik mijn vrouw en haar dochter zou verlaten. Zij mag zelf voor haar kind zorgen.” Hierbij meldt Rick dat hij van zichzelf weet dat hij heel koeltjes kan zijn. Paul daarentegen is het compleet tegenovergestelde. “Die doet nog geen vlieg kwaad.”

Slecht persoon

Een paar maanden later was Paul gescheiden van zijn vrouw, vertelt Rick. Zijn ex-vrouw en haar dochter waren ergens anders gaan wonen. “Paul maakte een Facebook-post om mij te bedanken. Hij bedankte me voor ‘het advies waardoor hij kon kiezen voor egoïstisch geluk in plaats van nep geluk'”, waarmee Rick zich niet populair maakte bij Pauls ex-vrouw. “Ze noemde mij een monster, omdat ik hun geluk kapot heb gemaakt.” Maar dat is nog niet het ergste, vertelt Rick. “Ook andere vrienden en mijn eigen vrouw vinden me een slecht persoon, omdat ik hem heb gezegd zijn dochter (niet zijn dochter, dus) te verlaten. Ze zeggen dat het kind hier nu de dupe van wordt, omdat zij hem altijd als vader gekend heeft.” Nu vraagt Rick zich af of hij fout zat door zijn advies te geven. Wat vind jij?

*Rick en Paul zijn niet de echte namen van de mannen. De man deed zijn verhaal op Reddit onder de naam throwaway_aita798473

Lees ook: Man: ‘Ik werd boos omdat zij ongesteld werd in mijn bed’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash