Dit is de best wel vieze oorzaak van rode ogen na het zwemmen

rode ogen

Wow! Dít veroorzaakt je rode ogen na het zwemmen

Rode ogen na het zwemmen, we hebben het allemaal weleens meegemaakt. ‘Dan moet je maar niet met je ogen open zwemmen in chloor’, werd ons vaak verteld. Maar komt dat hier ook echt door? Wij vertellen je de (best wel vieze) oorzaak van rode ogen na het zwemmen.

Organische deeltjes

Pijnlijke ogen na het zwemmen is erg vervelend. Dit heeft deels met het chloor in het zwembad te maken. Ja, je leest het goed: deels. Je krijgt pas rode ogen als het chloor in aanraking komt met organische deeltjes in het zwemwater. En je raad nooit wat die organische deeltjes eigenlijk zijn…

Urine

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. De organische deeltjes waar het chloor mee in aanraking komt, is urine. In Nederlandse zwembaden zit gemiddeld tientallen liters urine. Uit een Canadees onderzoek is gebleken dat in een zwembad gemiddeld 75 liter urine zit. Ja, dat is best veel.

Wanneer chloor in aanraking komt met urine, zweet, open wonden of andere stoffen uit het lichaam, ontstaat er een chemische stof genaamd ’trichlooramine’. Deze stof zorgt voor geïrriteerde ogen en de sterke, herkenbare geur van chloor. Deze geur is dus niet de ‘vaste’ geur van chloor, maar ontstaat gewoonweg door de reactie die de stof veroorzaakt. Je denkt dus dat dit een erg frisse geur is, maar dat is het eigenlijk helemaal niet.

Bacteriën

Oké, deze chemische reactie ontstaat niet alleen maar door urine. Deze reactie kan namelijk ook ontstaan door de bacteriën die op je lichaam zitten en dus ook in het zwembad terecht komen. Een douche voor het zwemmen kan dus al veel pijn aan je ogen schelen.

Lees ook: Rode lippenstift alleen voor een avondje uit? Dit is waarom je het onder je ogen zou moeten smeren

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels