Deze invloed heeft de pil op je partnerkeuze

pil invloed partnerkeuze
Het gebruik van de pil heeft meer invloed op je partnerkeuze dan je zou denken

Het is raar maar waar, het gebruik van je anticonceptie zou zomaar eens invloed kunnen hebben op je partnerkeuze. Ben je juist heel gelukkig met je partner of begin je na verloop van tijd te twijfelen aan jullie relatie? Besef dat de pil mogelijk invloed heeft op jouw gevoelens voor je partner.

De reden hiervoor komt door de feromonen in je lichaam.

Feromonen

Uit recentelijk wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van de pil je feromonen in je lichaam flink in de war kunnen brengen. Feromonen zijn mede bepalend of we iemand seksueel aantrekkelijk vinden of niet. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die aan de pil waren toen ze hun partner leerden kennen, later in de relatie, wanneer de vrouwen waren gestopt met deze anticonceptie, hun partner een stuk minder aantrekkelijk vonden.

Drie groepen

Het onderzoek werd uitgevoerd namens het Evolutionary Psychological Science magazine. Drie groepen vrouwen werden met elkaar vergeleken. De eerste groep waren vrouwen die de pil al gebruikten toen ze hun partner leerden kennen. Tijdens hun relatie waren ze gestopt met de pil. De tweede groep vrouwen slikten de pil toen ze hun partner ontmoetten. Deze groep bleef de pil gebruiken tijdens het gehele onderzoek. De derde en laatste groep waren vrouwen de helemaal geen pil gebruikten toen ze hun partner ontmoette.

Lichaamsgeur

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de eerste groep vrouwen tijdens de eerste eisprong veel gevoeliger waren voor foto’s van aantrekkelijke mannen, in vergelijking met de andere vrouwen. Gurit Birnbaum, professor aan de Baruch Ivcher School of Psychology in Israël legt uit: “Vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken, worden van nature aangetrokken door de lichaamsgeur van mannen die een ander immuunsysteem hebben dan zijzelf. Dit zou in theorie namelijk beter zijn voor het nageslacht. Zeker tijdens de meest vruchtbare periode van hun cyclus, voelen vrouwen zich daardoor seksueel aangetrokken tot mannen met een ander immuunsysteem.”

Natuurlijke eisprong

Hormonale anticonceptie zorgt ervoor dat de eisprong wordt onderdrukt. Vrouwen die aan de pil zijn, zijn op dat moment dan ook minder ‘vatbaar’ voor lichaamsgeur. Vrouwen die hun partner leerden kennen toen ze al aan de pil waren, hebben een grotere kans tevreden te zijn over de lichaamsgeur van hun partner. Dit zou dus kunnen veranderen op het moment dat deze vrouwen stoppen met het innemen van de pil.

Lees ook: 7 geniale trucs om je mascara perfect aan te brengen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: The Guardian, Margriet | Beeld: Unsplash