‘Is het erg dat ik onze restaurantrekening niet wilde splitten?’

rekening splitten

‘Mijn vriendin vindt me nu goedkoop’

Dagmar* ging samen met een vriendin uit eten om een promotie te vieren. Ze gingen naar een restaurant dat iets luxer is dan ze gewend zijn. Als de rekening komt, is die echter behoorlijk hoog omdat Dagmars vriendin een heel dure steak had besteld. Dagmar wilde de rekening daarom niet splitten en stelde voor om ieder alleen te betalen voor de gerechten die ze zelf hadden besteld. Iets wat Dagmars vriendin niet kon waarderen. 

Diner

“Onlangs ging ik met een vriendin uit eten om haar promotie op werk te vieren. We besloten bij een luxe restaurant te eten waar we allebei nog niet eerder waren geweest”, begint Dagmar haar verhaal op het forum Reddit. “Toen we de menukaart hadden bekeken, bestelde mijn vriendin meteen een heel dure steak samen met bijgerechten en drankjes. Ze keek niet eens even naar de prijzen.”

Toen de rekening kwam, schrok Dagmar enorm van het totaalbedrag. “Haar steak koste bijna net zoveel als alles wat ik die hele avond had gegeten en gedronken. Van tevoren hadden we niet besproken dat we de rekening zouden splitten. Ik vond het voor mij oneerlijk als we de rekening zouden splitten, omdat ik juist had gelet op wat alles koste.”

Passief agressief

“Toen mijn vriendin voorstelde de rekening te splitten, twijfelde ik enorm. Ik legde daarom uit dat ik gerechten had gegeten die minder duur waren en dat ik daarom liever alleen voor mijn eigen maaltijd wilde betalen. Ze beschuldigde me er daarna van dat ik goedkoop was en dat ik hier rekening mee had moeten houden voordat ik ermee instemde om bij dit restaurant te eten.”

Ondanks dat Dagmars vriendin de rekening alsnog wil splitten, houdt Dagmar haar poot stijf. “Uiteindelijk heb ik alleen mijn eigen deel betaald – dat nog steeds duur was. Helaas vond mijn vriendin het echt niet leuk dat ik de rekening niet wilde splitten.”

“Het is nu een paar dagen laten en sindsdien deelt ze regelmatig passief-agressieve posts op social media. Ze schrijf over nepvrienden en goedkope mensen. Ik voel me schuldig dat ik mogelijk haar etentje heb verpest, maar ik vind niet dat ik voor haar hoge rekening moest opdraaien. Of had ik de rekening wel moeten splitten?” vraagt de vrouw zich af. Wat vind jij?

*Dagmar is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum Reddit doet ze haar verhaal onder de user name throwaway91028949.

Lees ook: ‘Ik wil niet meer voor deze familie oppassen, omdat ik opeens op een extra kind moest letten’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Adobe Stock