Man: ‘Mijn schoonmoeder dacht dat ík degene met vruchtbaarheidsproblemen was’

vruchtbaarheidsproblemen

‘Mijn vrouw is boos omdat ik haar moeder heb verteld hoe het echt zit’

Lars* en zijn vrouw Jacqueline proberen al jarenlang een gezinnetje te stichten, maar het lukt niet om zwanger te raken. De moeder van Jacqueline denkt te weten hoe de vork in de steel zit, tot grote ergernis van Lars.

Gezinnetje stichten

“Mijn vrouw en ik proberen nu al een aantal jaren om een gezin te stichten”, zo begint Lars zijn verhaal op het forum Reddit. “Helaas lijkt het erop dat mijn vrouw niet zwanger kan raken. We hebben meerdere tests laten doen en die van Jacqueline beloven vaak niet veel goeds. Een ex-vriendin van me is wel een keer zwanger geraakt (maar deze zwangerschap is afgebroken). Oftewel: het lijkt er op dat mijn vrouw degene is met vruchtbaarheidsproblemen, niet ik.”

Geen schuld

“Daar geef ik mijn vrouw natuurlijk niet de schuld van”, wil Lars nog benadrukken. “Ik sta open voor andere opties, zoals adoptie of het vinden van een draagmoeder. Ik houd enorm veel van Jacqueline en ik wil samen met haar kinderen grootbrengen, of ze nu onze biologische kinderen zijn of niet.”

Ongewenst advies

Waar Lars echter wél mee in zijn maag zit, is hoe zijn schoonmoeder over de situatie denkt. “Laatst was ik met Jacquelines moeder aan het bellen. Ze zei me dat het niet erg was dat ik geen kinderen kon krijgen, maar dat we misschien een zaaddonor voor mijn vrouw konden vinden. Ze zei ook dat ze wist dat ik een goede vader zou zijn, of het kind nu aan me verwant zou zijn of niet.” Lars verbaast zich over het voorstel van zijn schoonmoeder. “Ik vertelde haar dat Jacqueline degene was die niet zwanger kon raken. Daarop vertelde mijn schoonmoeder dat Jacqueline altijd gezegd had dat het aan mij lag.”

Klein misverstand

“Ik dacht dat het gewoon een misverstand was”, vervolgt Lars. Maar bij Jacqueline valt het niet in goede aarde. “Ze werd heel erg boos op me. Ze zei dat ik niet het recht had om haar moeder te vertellen dat ze problemen heeft met zwanger worden. Volgens Jacqueline is dat erg persoonlijk en ze vindt het verschrikkelijk dat haar moeder nu weet dat het haar ‘schuld’ is dat we geen kinderen kunnen krijgen. Maar het is haar schuld niet, want ze heeft nooit voor deze problemen gekozen. Toch heeft mijn vrouw het idee dat ze nu niet goed genoeg is in de ogen van haar moeder.”

Goedmaken of niet?

“Ik voel me er erg slecht over”, geeft Lars toe. “Maar ik had geen idee dat ze haar moeder had verteld dat ik degene was met vruchtbaarheidsproblemen. Jacqueline had het toch ook een beetje in het midden kunnen laten? Ze is nu in ieder geval razend omdat ik dit aan haar moeder heb verteld. Was dat een slechte keuze van me? Hoe moet ik het goedmaken met mijn vrouw?” Wat zou jij Lars adviseren in deze situatie?

*Lars en Jacqueline zijn niet de echte namen van dit stel. Op het forum deelt de man zijn verhaal onder de naam bthrowawaybthrow.

Lees ook: ‘Ging ik te ver door mijn verpleegster uit te schelden na zwangerschapsgrap?’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Daria Shevtsosa