Dit is waarom mannen liever een dommere vriendin willen

De mannen voelen zich snel ‘ontmant’

Het klinkt wel mooi als je als man kan zeggen dat je vriendin een hele slimme vrouw is. In theorie is dit ook het geval. Mannen zeggen massaal dat ze als een blok zouden vallen voor een vrouw met een goed stel hersenen. Toch blijkt dit in de praktijk niet het geval. Mannen kiezen dan toch voor de vrouw die minder slim is dan zijzelf. 

Hoe komt dat toch?

Fantaseren

Uit onderzoek van het Personality and Social Psychology Bulletin blijkt dat de inderdaad denkt dat hij zich aangetrokken voelt tot een slimmere vrouw. Toch blijkt dit in de praktijk anders te gaan. Voor het onderzoek werd een groep van 105 mannen onderzocht. Wat bleek? Bij het fantaseren over de perfecte vrouw kozen ze inderdaad de vrouw met een goedgevulde hersenpan als de droomvrouw.

Minder aantrekkelijk

Ook toen ze een scenario voorgeschoteld kregen van een vrouw die hen versloeg in een wiskundetest leek er nog niks aan de hand. Toen ze fysiek naast de vrouw gezet werden en ze die test daadwerkelijk slechter maakten, lag het anders. De mannen vonden de vrouwen minder aantrekkelijk en zouden niet op date met haar willen.

Uitzonderingen

“Het bewijs laat zien dat mannen zich enigszins ‘ontmand’ voelen wanneer een intelligentere vrouw beter presteert dan zij,” aldus de onderzoeker. “Als een vrouw beter scoort, gaat de man twijfelen over zijn mannelijkheid, waardoor hij zich minder romantisch aangetrokken voelt tot haar.” Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel, dus er zullen ongetwijfeld mannen zijn die genieten van een goed stel hersens bij een vrouw.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende ruzies over geld in een relatie: zó los je ze op

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Gatsby | Beeld: pxhere