‘Mijn vriend zegt ik dat zijn vroegere acties maar gewoon moet vergeten’

vroegere-acties

‘Volgens hem moet ik niet in het verleden blijven hangen’

Mariam* is al een aantal jaar samen met Tristan. Ze zijn kort uit elkaar geweest, omdat Tristans gedrag niet door de beugel kon. Toch heeft Mariam hem teruggenomen. Nu vraagt ze zich af of ze daar wel goed aan heeft gedaan, aangezien ze geen zelfvertrouwen meer heeft. Op Reddit vraagt ze lezers om raad.

Trauma dankzij zijn gedrag

“Drie jaar geleden kregen Tristan en ik een relatie”, begint Mariam haar verhaal. “Hij was toen een heel ander persoon. In de loop der jaren heeft hij veel dingen gezegd en gedaan waarmee hij me pijn heeft bezorgd. De laatste tijd is zijn gedrag verbeterd, maar ik merk dat ik nog altijd behoorlijk getraumatiseerd ben. Tristan zegt dat dat gedrag nu tot het verleden behoort en dat ik het allemaal maar gewoon moet vergeten. Ik wil echter dat hij verantwoordelijkheid neemt voor de dingen die hij heeft gezegd. Het liefst zou ik gewoon verder willen kunnen, zonder problemen. Ik voel alleen dat het me dwars zal blijven zitten als hij geen excuses aanbiedt.”

Korte pauze

Het is een tijdje zo erg geweest dat Mariam uiteindelijk besloot het uit te maken. “Toen verbeterde zijn gedrag ineens. Hij deed alles waar ik hem tijden om had gesmeekt, omdat hij wilde dat ik hem terug zou nemen. Dat heb ik na een tijdje dus ook gedaan. Ik besefte alleen wel dat hij er lange tijd voor heeft gekozen bepaald goed gedrag niet te vertonen. Hij deed het pas toen de relatie op het spel stond.”

Brutale vraag

Wat Tristan allemaal deed, was verre van fraai. Mariam geeft een paar voorbeelden. “Hij praatte vaak over de meiden die hij leuk vond op de middelbare school. Soms zat ik daar uren naar te luisteren. Het zorgde ervoor dat ik me enorm slecht over mezelf voelde, want ik zou nooit zo mooi zijn als de meiden die hij beschreef. Op openbare plekken wilde hij nooit mijn hand vasthouden en als hij over ‘zijn type vrouw’ sprak, was dat het tegenovergestelde van hoe ik eruitzie. Hij zei tegen me dat hij vond dat ik niet kon zingen en vergeleek me altijd met anderen.” De bom barstte pas echt toen hij ineens een brutale vraag stelde. “Hij vroeg me zomaar of we een open relatie konden hebben. Ik was in shock. Dat was het moment dat ik besloot dat het klaar was”, aldus Mariam.

Geen zelfvertrouwen meer

“Ik voel me vaak schuldig, omdat ik nog altijd vasthoud aan nare gevoelens van jaren geleden”, schrijft Mariam. “Toch vind ik het moeilijk om Tristan nog een kans te geven, omdat ik bang ben dat hij weer de fout in gaat. Ik heb geen zelfvertrouwen meer en ik heb niet het idee dat Tristan me gaat helpen bij het verbeteren van mijn zelfbeeld. Hij blijft maar zeggen dat ik niet in het verleden moet hangen, maar ik weet het allemaal niet meer. Wat moet ik doen?” Wat zou jij Mariam aanraden?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam RagDollAngellX.

Lees ook: ‘Mijn ex-vrouw weigert te accepteren dat onze scheiding definitief is’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Katie Drazdauskaite