Huh? Het is goed voor je om af en toe een paardenbloem te eten

paardenbloem

Paardenbloemen bieden enorm veel gezondheidsvoordelen

Je denkt bij een paardenbloem waarschijnlijk niet meteen aan een lekkere snack. Toch is het zo dat je de bloemen, wortels en blaadjes van die plant kunt eten. Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Ook hebben ze een geneeskrachtige werking. Wij vertellen je meer over deze bijzondere snackoptie!

Geneeskrachtige werking

De paardenbloem werd eeuwen geleden ontdekt door de Chinezen. Zij ontdekten dat de bloem als medicijn tegen lever- en galziekten kan worden gebruikt. De geneeskrachtige werking van paardenbloemen wordt steeds bekender. Inmiddels wordt de bloem ook in Westerse landen populairder voor geneesmiddelen. De stengels zijn overigens NIET eetbaar, want die zijn licht giftig. Je kunt alleen de wortels, blaadjes en bloemen eten.

Veel voordelen

Goed, paardenbloemen hebben dus een geneeskrachtige werking. Wat doen ze dan precies? Als je elke dag een paar bloemblaadjes van een paardenbloem eet, ondersteun je daarmee de functies van je nieren en lever. Ook helpt het tegen constipatie, winderigheid en een hoge bloeddruk. Paardenbloemen geven je weerstand ook nog eens een boost, dankzij de vele gezonde mineralen die ze bevatten (onder andere vitamine A, B1, C en E, magnesium, natrium, fosfor, koper, calcium en ijzer).

Nog meer voordelen

Daarmee houden de voordelen echter nog niet op. Paardenbloemen zijn een van de krachtigste planten tegen pijnlijke spieren en gewrichten. Ze gaan huidveroudering tegen en beschermen je huid tegen UVB-straling. Het sap uit de wortel van paardenbloemen kan worden gebruikt als middel tegen wratten en insecten. Paardenbloemen hebben een ontstekingsremmende werking en bevatten veel antioxidanten. Tot slot: paardenbloemen bevatten veel  kaliumzouten, waardoor ze geen kalium aan je lichaam onttrekken en je dus alleen van de voordelen van de plant profiteert.

Gebruiken voor eten, drinken of massages

Hoe kun je paardenbloemen precies eten? Je kunt de bloemblaadjes door je avondeten mengen. Paardenbloemblaadjes gaan vooral goed samen met honing, bieslook of knoflook. Ook kun je een aantal paardenbloemblaadjes op een boterham gooien, er een kopje thee van zetten of ze door een smoothie gooien. Wil je zelf een paardenbloemgeneesmiddel maken? Giet dan wat olijfolie of sesamolie in een pot en gooi daar een aantal paardenbloemkoppen bij. Laat dat mengsel twee weken trekken op een warme plek, filter de olie en je kunt het gebruiken voor het masseren van pijnlijke spieren of gewrichten.

Lees ook: Deze bloemen kun je gerust in huis halen als je hooikoorts hebt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay