Bekende problemen: deze onderwerpen worden het meest besproken tijdens relatietherapie

relatietherapie

Deze problemen worden door koppels vaak besproken

Iedere relatie kent ups en downs. Kom je er samen niet meer uit? Dan kan een relatietherapeut wonderen verrichten. Relatietherapie is iets waar je je absoluut niet voor hoeft te schamen. Alle koppels ervaren weleens problemen, en misschien herken jij je wel in één van deze issues. Benieuwd welke problemen het meest worden besproken met een relatietherapeut? Wij zetten ze voor je op een rij.  

1. Gevoelens uiten

Of je nu negatieve of positieve gevoelens ervaart: het is belangrijk om dit met je partner te delen. Dit zorgt voor een diepere band met je partner, waardoor je elkaar in sommige situaties beter kunt begrijpen. Je moet je veilig genoeg voelen om je te kunnen uiten, zodat je uiteindelijk de gevoelens samen kunt verwerken.

2. Intimiteit

In een relatie is intimiteit ontzettend belangrijk. En nee, dan hebben we het niet per se over een wilde nacht tussen de lakens. Kleine aanrakingen, een knuffel of een kus: het zijn belangrijke dingen die je niet moet vergeten. Wanneer één van de twee een gebrek aan intimiteit voelt, dan is het belangrijk om hier iets aan te veranderen.

3. Communicatie is key

Praten is misschien wel het allerbelangrijkste in je relatie. Je partner zou de ideale gesprekspartner moeten zijn, maar in sommige relaties lijkt dit niet helemaal het geval. Niet alleen is het belangrijk dat je je verhaal moet kunnen doen, het is ook belangrijk dat je lief een luisterend oor kan zijn. Goede communicatie zorgt ervoor dat irritaties niet te hoog oplopen en jij en je partner op hetzelfde level zitten.

4. Geen vrijheid

Rekening met elkaar houden is heel belangrijk, maar het moet niet te ver gaan. Het is belangrijk om naast je relatie ook een leven te hebben. Behoud je sociale contacten met vrienden en familie en stimuleer je partner om dit ook te doen. Wanneer één van de twee een benauwend gevoel ervaart, is dit vaak een slechte zaak. Laat elkaar vrij en je zal merken dat je uiteindelijk nog meer van elkaar geniet wanneer je tijd met je lief spendeert.

5. Niet jezelf zijn

Dit is een probleem waar veel koppels mee te maken hebben. Vind je dat je partner niet genoeg over zijn gevoel praat? Of te vaak ’s avonds op de bank hangt? Misschien is dit wel gewoon gedrag wat bij je partner hoort. Probeer elkaar niet te veranderen, maar accepteer dat niet iedereen hetzelfde is. Hetzelfde geldt ook andersom. Reageert je partner bijvoorbeeld vreemd op het feit dat je enorm van een avondje me-time geniet? Laat je niet vertellen dat je de deur uit hoeft, want jij hebt gewoon behoefte aan tijd voor jezelf.

Lees ook: Oververmoeide moeder: ‘Ik liet mijn kinderen achter bij mijn man en vertrok’

Bron: Ze | Beeld: Pexels