Slaap lekker: een bed delen met je partner is goed voor je gezondheid

partner bed delen

Aha!

Het liefst val je in slaap en word je weer wakker naast degene van wie je het meest houdt, toch? Dat je humeur daar een opkikker van krijgt, voelt logisch. Maar wat je misschien niét merkt, is dat het delen van een bed met je partner ook allerlei voordelen heeft voor je gezondheid.

Samen slapen

Hoe heerlijk het ook is om wakker te worden naast het lachende gezicht van je geliefde, samen een bed delen kan ook de nodige frustraties opleveren. Dekens die continu gejat worden, gesnurk in je oor, ijskoude voeten tegen je benen… Elk voordeel heeft z’n nadeel, zullen we maar zeggen. Maar uit onderzoek van de University of Arizona blijkt nu dat naast je partner slapen ook nog eens heel goed kan zijn voor je slaap én je gezondheid.

Onderzoek

Het onderzoek vond plaats onder ruim 1.000 volwassenen in de Verenigde Staten. Zij moesten aangeven hoe goed ze hadden geslapen en hoe ze in hun vel zaten. En wat bleek? In vergelijking met degenen die alleen in bed lagen, scoorden de mensen die hun bed deelden met een partner consistent hoger op slaapkwaliteit. Deze groep gaf aan minder moe te zijn, sneller in slaap te vallen, en langer te slapen dan de mensen die alleen sliepen. Ook scoorde de groep die alleen sliep slechter op het gebied van mental health. Zo gaven zij vaker aan klachten te hebben rond depressies, angststoornissen en stress in het algemeen dan degenen die met een partner samen sliepen.

Conclusie

Betekent dit dat je dan maar direct weer een dating-app moet installeren om zo snel mogelijk naast een ander in slaap te kunnen vallen? Nou, nee. De onderzoekers laten namelijk weten dat de betere scores bij degenen met bedpartners namelijk niet helemaal waterdicht zijn. Dat deze mensen beter slapen en beter in hun vel zitten, zou namelijk ook deels te danken kunnen zijn aan het feit dat zij een stabiele relatie en levensstijl in het algemeen hebben. Maar ach, samen slapen kan in elk geval geen kwaad dus, toch? Dan nemen we het gesnurk en getouwtrek met de dekens maar voor lief…

Lees ook: Moeite om in slaap te vallen? Probeer dan deze oormassage

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Science Alert | Beeld: Unsplash, Womanizer