‘De man van mijn moeder is woedend dat ik hem niet accepteer als vader’

accepteer vader

‘Hij stuurde mijn opa en oma weg omdat zij foto’s van mijn vader kwamen brengen’

Levi* verloor zijn vader toen hij zeven was. Twee jaar later hertrouwde zijn moeder, maar Levi kan het niet goed vinden met haar nieuwe man, Mattee. De situatie escaleert behoorlijk wanneer Levi en Mattee op een feest een knallende ruzie krijgen. Nu is Levi bang dat hij misschien te ver gegaan is en vraagt hij op Reddit om advies.

Jaloerse ‘stief’-vader

De inmiddels zestienjarige Levi laat er geen gras over groeien hoe hij zich voelt over de man van zijn moeder. “Ik noem hem ‘mijn moeders man’, want hij is de titel vader of stiefvader niet waardig. Al vanaf het begin van zijn relatie met mijn moeder is hij duidelijk jaloers. Zo eiste hij dat mijn moeder alle foto’s van mijn vader van de muren zou halen, omdat het anders voelde als mijn vaders huis in plaats van ‘zijn’ huis”, deelt de tiener. Bovendien legt hij uit dat het nooit ‘zijn vaders huis’ geweest is: zijn moeder en hij zijn er pas na het overlijden van zijn vader komen wonen.

Foto’s

Maar daar houdt het niet op. Levi herinnert zich: “Toen ik negen was, maakt hij er een heel probleem van dat ik veel foto’s van familie en van mijn ouders ín mijn kamer had. Hij wilde dat ik de foto’s waar mijn vader op stond weg zou doen. Ik reageerde dat ik hem niet aardig vond en dat hij me mijn vader nooit zou afnemen. Ook heeft hij mijn opa en oma en keer het huis uit gestuurd omdat ze mij op m’n tiende een paar foto’s van mijn vader brachten. Hij ging door het lint en schreeuwde dat hij geen foto’s van ‘die man’ in zijn huis wilde hebben. Ik heb hem dat nooit vergeven.”

Eindeloos gevecht

En zo gaat het maar door, deelt Levi. “Hij eiste op zijn verjaardag dat mijn moeder en ik het niet over mijn vader hadden omdat het respectloos naar hem toe zou zijn. Als familievrienden opmerkten dat ik steeds meer op mijn vader begon te lijken, snauwde hij dat ze het ergens anders over moesten hebben. Hij zei zelfs een keer dat hij de enige vader was die ik ooit gehad heb. Ik zei hem dat dat niet waar was, en dat hij nóóit de titel van ‘vader’ waard zou zijn.”

Knallende ruzie

Hoewel Levi nog veel meer voorbeelden kan bedenken, deelt hij waar hij over twijfelt. “Afgelopen zaterdag was mijn moeders verjaardag, en Mattee had een feest georganiseerd. Halverwege gaf hij me een ‘cadeau’. In de verpakking vond ik een foto van Mattee, voor in mijn kamer, en adoptiepapieren. Ik heb de papieren direct bij het afval gegooid. Hij zag wat ik deed en reageerde dat ik ‘de waarheid’ niet zo makkelijk weg kon gooien.” Oei…

“Ik werd zó kwaad”, schrijft de puber. “Ik zei dat hij er maar aan moest wennen. Dat zijn jaloezie en onzekerheid niet mijn probleem waren en dat ik hem nóóit accepteer als wettelijke vader. Ik riep dat ik zelfs liever had dat mijn moeder hem nooit had getrouwd, en dat hij een walgelijke eikel was. Iedereen hoorde wat ik te zeggen had”, schrijft Levi.

“Mattee is nog altijd woedend op me. Mijn moeder was vooral van streek door hoe kwaad hij was, en iedereen ging weg nadat ik tegen hem had geschreeuwd. Zat ik fout?”

*Alle namen in dit stuk zijn gefingeerd. Op Reddit doet de jongen zijn verhaal onder de naam Artistic_Relative420.

Lees ook: ‘Ik heb continu discussies met mijn stiefvader en word er gek van’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Hisu Lee