Vader vertelt: ‘Ik verkoos mijn ex-schoondochter boven mijn zoon’

vader schoondochter zoon

Als een vader de kant van zijn schoondochter kiest, is hij genoodzaakt het contact met zijn zoon te verbreken

“Alles ligt in duigen en ik weet niet meer of ik het juiste doe”, luidt de hulpkreet van Greg.* De vader heeft het contact met zijn zoon verbroken, maar twijfelt of hij daar goed aan heeft gedaan. Op het forum Reddit vraagt Greg om advies.

Zoon en schoondochter

“Ik heb een zoon, Will, van 22. Zijn moeder en ik zijn gescheiden toen hij 4 jaar oud was en sindsdien delen we de voogdij. Will was al meer dan een jaar samen met Elise en een paar maanden geleden zijn ze samen gaan wonen. Elise is een heel lief en respectvol meisje en samen waren ze een leuk stel.” Van de een op de andere dag ziet de situatie er voor de familie van Greg een stuk minder rooskleurig uit.

Zwangerschap

“Ongeveer twee maanden geleden hoorde ik van mijn ex-vrouw dat Will Elise het huis uit heeft gezet, nadat hij erachter was gekomen dat ze zwanger is. Ik kon niet geloven dat mijn zoon zoiets zou doen en belde Will meteen op. Hij vertelde me dat hij woedend was op Elise, omdat zij geen abortus wilde ondergaan terwijl hij helemaal niet op een baby zat te wachten. Hij wilde er niets mee te maken en zei ook dat hij geen cent wilde betalen voor de opvoeding van het kind”, vertelt de geschrokken Greg.

Verantwoordelijkheid nemen

De houding van zijn zoon vindt Greg verschrikkelijk. “Ik herinnerde hem eraan dat je een baby met z’n tweeën maakt en dat ook hij zijn verantwoordelijkheid moest nemen. Will bleef echter woedend, omdat Elise geen abortus wilde. Ik vertelde hem dat hij moest kalmeren en dat ik hem later terug zou bellen.”

Hulp voor Elise

Ondertussen ontfermt Greg zich over Elise, zijn ex-schoondochter. “Het ging helemaal niet goed met haar, ze was doodsbang. Ze wilde geen abortus vanwege haar religieuze opvoeding en had nooit gedacht dat Will zo zou reageren op de zwangerschap. Elise verbleef bij een vriendin, omdat ze ook bij haar ouders niet meer welkom was. Zij vonden het een schande dat hun dochter zwanger was geraakt.”

Contact verbroken

Greg besluit samen met zijn huidige vrouw om Elise in hun logeerkamer te laten wonen. “Ik heb nu al heel vaak geprobeerd met Will te spreken, maar hij wil nog steeds niets met de baby te maken hebben en wil zelfs niet financieel zijn steentje bijdragen. Hij maakt duidelijk dat hij geen vader wil zijn. Bij ons laatste gesprek werd ik woedend en ik vertelde hem dat als hij de verantwoordelijkheid voor zijn kind niet wilde nemen, ik er ook niet meer voor hem zou zijn.”

Boven elkaar verkozen

Bij zijn moeder kan Will echter nog wel terecht. Greg vertelt: “Mijn ex-vrouw belde me op. Will vond dat ik Elise boven hem verkoos en dat ik onterecht het contact had verbroken. We hebben elkaar nu al een paar weken niet gesproken. Will heeft me meerdere malen geprobeerd te bellen en heeft boze voicemails en berichten achter gelaten. Hij zegt dat ik hem heb verraden. Ik heb Will nu geblokkeerd in mijn telefoon.”

Grote twijfels

De hele situatie doet Greg flink twijfelen over zijn eigen rol als vader. “Het breekt mijn hart en ik vraag me af wat we als ouders fout hebben gedaan. Wat ik fout heb gedaan. Ik dacht echt dat ik mijn zoon beter op had gevoed dan dit en dat ik hem had geleerd dat je in het leven altijd je verantwoordelijkheid moet nemen. Nu rent hij er juist voor weg. Mijn ex-vrouw is het ook niet eens met Wills gedrag, maar is boos op mij omdat ik het contact met hem heb verbroken.”

Vraag om advies

Elise woont nog steeds bij Greg in huis. “Mijn vrouw en ik hebben besloten dat we Elise willen helpen met de baby en alle kosten die daarbij komen kijken. Ze mag zo lang blijven als ze wil. Maar al dit gedoe met Will…Ik weet niet of ik er als vader goed aan heb gedaan of niet. Dat kom ik hier vragen.” Vind jij dat Greg goed gehandeld heeft in deze moeilijke situatie?

*Greg is niet de echte naam van deze man. Op het forum deelt hij zijn verhaal onder de naam newG-pa.

Lees ook: Aanstaande vader loopt weg van bevalling: ‘Ik kon toch niet helpen’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels