‘Het verbreken van een vriendschap kan net zo pijnlijk zijn als een relatiebreuk’

verbreken vriendschap

Ook het beëindigen van een vriendschap kan grote emotionele gevolgen hebben

Rozen verwelken, schepen vergaan… En ook niet alle vriendschappen blijven eeuwig bestaan. Hoe lang je jouw bff al aan je zijde hebt staan, soms loopt een vriendschap op de klippen. Hoewel dit vaak wordt afgedaan als iets dat ‘erbij hoort’, kan het voor alle partijen moeilijke gevolgen hebben.

Einde van een vriendschap

Volgens klinisch psychologe Andrea Bonior eindigen vriendschappen vaak stilletjes, zonder dat er een laaiende ruzie bij komt kijken. “Er bestaat een heel scala aan redenen waarom vriendschappen stuklopen, van verhuizingen tot het gevoel dat vrienden nog maar weinig gemeenschappelijke interesses hebben. Soms groeien mensen gewoon uit elkaar.”

Pijnlijke ervaring

Je bent bevriend met iemand omdat jullie het samen zo leuk hebben. Als dat al lange tijd niet meer het geval is, kan dat voor veel mensen al reden genoeg zijn om het contact te stoppen. Maar makkelijk is dat niet. Ook als je denkt dat het beter is om geen energie meer in de vriendschap te stoppen, kan het heel pijnlijk zijn om er een punt achter te zetten. Zelfs als het al lang niet meer botert tussen jullie. (Ex-)vrienden kennen je misschien al jarenlang en ooit waren jullie misschien een belangrijk deel van elkaars leven. Het einde van een vriendschap kan voelen als het afsluiten van een heel groot hoofdstuk.

Nog ingewikkelder

Psychologe Bonior vertelt aan Women’s Health dat het verbreken van een vriendschap net zo pijnlijk kan zijn als het einde van een romantische relatie: “Mensen onderschatten vaak hoe moeilijk het is.” Het stoppen van contact kan leiden tot ruzies en spanningen binnen een vriendengroep. Daarnaast hebben mensen het gevoel dat het niet ‘acceptabel’ is om een vriendschap te beëindigen. Zo kan een nieuwe liefde de reden zijn dat je je huidige romantische relatie verbreekt. Maar een nieuwe vriend in je leven betekent niet dat je jouw oude vrienden meteen moet laten zitten. Dat maakt het voor veel mensen ingewikkelder. Er is geen maximaal aantal vrienden, maar wel een beperkte hoeveelheid tijd en energie die je aan hen kunt besteden.

Missen mag

Wat nu als een vriend(in) het contact laat verwateren? Ga dan eerst bij jezelf te rade, adviseert Bonior: “Als je merkt dat vriendschappen steeds op dezelfde manier eindigen, is er misschien iets aan de hand. Misschien vind je het moeilijk om vrienden te kiezen die goed bij je passen. Misschien verveel je je te snel in een vriendschap.” Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het stuklopen van een vriendschap heel veel voorkomt. “Het einde hoeft ook niet te betekenen dat je geen leuke herinneringen meer mag hebben. Je hoeft niet te doen alsof jullie vriendschap nooit heeft bestaan en de tijd die jullie samen hadden is nog steeds heel waardevol.” Tot slot mag je ook best even rouwen om de vriendschap. “Je mag hier heel verdrietig over zijn en je hoeft je niet te schamen als het meer impact op je heeft dan verwacht.”

Zelf een vriendschap beëindigen

Als jij het tijd vindt om een bepaalde vriendschap te beëindigen, wees hier dan eerlijk over. Houd het niet vaag, luidt het advies van Bonior. Daardoor kan het juist ongemakkelijker tussen jullie worden. Maar hoe brei je er een einde aan? Bonior: “Haal er geen oude ruzies of vervelende opmerkingen bij. Leg uit dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Zeg dat je dankbaar bent voor de vriendschap die jullie hadden, maar denkt dat het nu niet meer een goede match is.” Dat kan best even ongemakkelijk zijn, maar op deze manier kun je meer ruimte maken voor de mensen waar je echt veel om geeft.

Lees ook: De 6 meest voorkomende redenen waarom koppels uit elkaar gaan

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels