5 makkelijke manieren om meer zelfvertrouwen te kweken

zelfvertrouwen

Zo ga je zelfverzekerder door het leven

We zouden allemaal weleens wat meer zelfvertrouwen willen. Er zijn veel situaties waarin je het gevoel kunt krijgen dat je gebrek aan zelfvertrouwen je afremt. Als je geen vertrouwen hebt in jezelf, straal je dat immers vaak ook uit. Zelfverzekerd door het leven gaan is echter makkelijker gezegd dat gedaan. Gelukkig zijn er verschillende trucjes die je kunt toepassen. Wij laten je vijf manieren zien waarmee je op een simpele manier meer zelfvertrouwen kunt kweken.

Tips waarmee je in jezelf gaat geloven

Of het nu gaat om het krijgen van een goede baan, het scoren van een leuke date of het bedenken van een nieuw concept: een gebrek aan zelfvertrouwen kan je in de weg staan. Als je zelf niet gelooft dat je iets kunt, is de kans groot dat je dat ook naar de buitenwereld laat zien. Het is dus belangrijk om jezelf op waarde te schatten en uit te stralen dat je zelfvertrouwen bezit. Maar hoe doe je dat dan, zonder dat je het gevoel hebt dat je je aan het uitsloven bent? Wij geven je hieronder vijf tips.

1. Besef dat je andermans goedkeuring niet nodig hebt

Het gebeurt vaak dat we iets doen en ons daarbij afvragen wat onze omgeving daarvan vindt. Dit kan er, zeker als je omgeving je acties vaak afkeurt, toe leiden dat je zelfvertrouwen afneemt of verdwijnt. Als je jouw geluk en zelfwaarde laat afhangen van de mening van anderen, zorg je er indirect voor dat zij de controle over je leven hebben. Door er bewust voor te kiezen je daar minder van aan te trekken, krijg je zelf de controle terug. De enige mening die écht telt, is je eigen.

2.. Zie fouten niet als iets slechts, maar als een poging tot iets goeds

Iedereen maakt weleens een fout. Vaak wordt dat meteen gezien als bewijs dat je iets niet kunt. Door fouten in plaats daarvan te bekijken als bewijs dat je iets hebt geprobeerd, maak je er een positieve ervaring van. Een fout is alleen maar een stap in de richting van het uiteindelijke succes, op elk mogelijk vlak in het leven.

3. Ontdek wat jij zelf echt wilt

Onzekerheid komt vaak voort uit twijfels. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet precies hoe ze hun leven willen inrichten en worden daardoor onzeker. Door zoveel mogelijk te reflecteren op wie je bent en wie je graag wilt zijn, creëer je meer duidelijkheid voor jezelf. Hier kun je eventueel ook de hulp van een professional voor inschakelen, zoals een psychotherapeut. Hij of zij kan samen met jou kijken naar je wensen, doelen en meningen. Door meer over jezelf te ontdekken en te beseffen dat je altijd goed genoeg bent, zul je zien dat je ook meer zelfvertrouwen kweekt.

4. Wees niet bang om ruimte in te nemen

Op het moment dat je denkt dat je “te veel” bent, is de kans groot dat je jezelf gaat wegcijferen. Je staart steeds vaker naar de grond, durft niets te zeggen in groepen en kleedt je het liefst zo onopvallend mogelijk. Mensen die dat doen, stralen onzekerheid uit en daar speelt hun omgeving vervolgens op in. Het is belangrijk om jezelf er continu aan te herinneren dat je er mag zijn, wie je ook bent of hoe je er ook uitziet. Dit kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. Maak bijvoorbeeld meer oogcontact en let op je houding en ademhaling. Oefen dit thuis zoveel mogelijk voor de spiegel, zodat je weet hoe zelfverzekerd je er dan uitziet. Pas dit vervolgens langzaam maar zeker toe in de praktijk en je zult zien dat je omgeving daarin meegaat.

5. Omring jezelf met mensen die je zelfvertrouwen een boost geven

Zoals we bij punt 1 en punt 4 al noemden, speelt je omgeving een grote rol bij je zelfvertrouwen. Als je omringd wordt door mensen die je er continu aan herinneren dat je iets niet kunt of niet goed doet, zorgt dat ervoor dat je steeds meer zelfvertrouwen verliest. Merk je dat dit bij jou ook het geval is? Neem dan langzaam maar zeker steeds minder contact met die mensen op en ga op zoek naar mensen die je wél energie geven. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij een sportclub of een groep met mensen die dezelfde creatieve hobby hebben als jij. Ben je verlegen aangelegd? Dan zijn de verschillende apps waarop je met potentiële nieuwe vrienden kunt chatten een goede optie. Hoe meer positiviteit in je omgeving, hoe beter!

Lees ook: ‘Ze zei dat mijn vriend beter kon krijgen, terwijl ik erbij stond’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Woman and Home | Beeld: Unsplash, Matthew Hamilton