Deze 7 dingen zijn van invloed op de grootte van je borsten

cleavage borstgrootte borsten

Je cupmaat wordt door veel factoren beïnvloed

Groot, klein of middelmatig: borsten zijn er in alle soorten en maten. Ondanks dat ze stuk voor stuk even prachtig zijn, blijven het toch een partij bijzondere ‘aanhangsels’ die zo nu en dan van grootte veranderen. Behalve je genen zijn er namelijk een hoop factoren die van invloed zijn op de grootte van jouw boobies. Wij leggen je uit hoe dit zit! 

 

Wist je dat je borsten gedurende je hele leven van grootte en vorm veranderen?

1. Baby’s

Dit hoor je vast niet voor het eerst. Je boobs ondergaan een flinke gedaantewisseling tijdens een zwangerschap. Je borsten kunnen in deze periode meerdere(!) cupmaten groeien. Dit komt door de hormonale veranderingen, aangezien je borsten worden voorbereid op het geven van borstvoeding. Kies je voor het geven van borstvoeding? Dan kunnen je borsten blijven zwellen. Zodra je stopt met borstvoeding zullen de borsten weer langzaamaan teruggaan naar een kleiner formaat.

2. Lekker zakken

Hoe ouder je wordt, hoe anders je borsten worden. Waar ze op je 15e nog pronkend vooruit stonden, gaat dit zo rond je 65e heel anders zijn. Zodra de menopauze nadert zal het oestrogeengehalte dalen en raakt het bindweefsel in de borsten uitgedroogd. Je borsten verliezen elasticiteit en dit gaat er nu eenmaal anders uit zien. Hartstikke normaal!

3. Ongesteldheid

Heb jij tijdens of voor je menstruatie flinke boobies? Dat kan heel goed kloppen. In de aanloop naar je menstruatie stimuleert progesteron de vorming van melkklieren. Dit zorgt ervoor dat de boel gaat zwellen en ietwat pijnlijk aan kan voelen. Het verschilt per persoon hoe heftig deze verandering van borstgrootte precies is.

4. Gewichtsverandering

Ben je een paar kilootjes aangekomen? Grote kans dat je titties zijn meegegroeid. Dit geldt echter niet voor iedereen, aangezien dit afhangt van de hoeveelheid vetweefsel in je borsten. Is dit een hoge concentratie? Dan zullen je borsten sneller van grootte veranderen wanneer je gewicht toe- of afneemt.

5. Sport

Je hebt het misschien weleens iemand horen zeggen: ‘door het trainen van je borstspieren worden je borsten kleiner’. Dat is echter helemaal niet waar. Want train je je borstspieren? Dan zullen deze achterliggende spieren je borst juist iets naar buiten duwen. Dit geeft geen gigantisch verschil, maar een kleine natuurlijke ‘push-up’ is niet verkeerd toch?

6. Anticonceptie

Anticonceptie gebruiken we om je menstruatie te reguleren of onverwachtse baby’s te voorkomen. Anticonceptie met hormonen zorgen echter ook voor de grootte van jouw boobs. Het oestrogeen en progesteron in de hormonale anticonceptie veroorzaken namelijk oedeem of waterretentie. Deze ingewikkelde termen betekenen simpel gezegd dat je borsten van grootte veranderen. Switch je van anticonceptie? Dan zal je het vaak direct in de eerste weken al merken.

7. Genen

Helaas kunnen we hier niets aan veranderen, maar genen spelen ook een grote rol. Zijn de vrouwen uit jouw familie gezegend met een flinke bos hout voor de deur? Grote kans dat jij dit ook krijgt. Wees er trots op!

Lees ook: Boobtalk: 7 feitjes over je borsten die je nog niet wist

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: marie claire | Beeld: Unsplash