Wisten we stiekem wel: dít eten is net zo verslavend als drugs

eten

Ach, wat weten die wetenschappers er ook van?

Alcohol, harddrugs, peuken, ze zijn allemaal erg verslavend. Maar er is nu nog een ‘boosdoener’ die volgens onderzoekers aan het rijtje toegevoegd kan worden. Pizza zou namelijk dezelfde verslavende werking hebben als harddrugs…

Maak je geen zorgen, je hoeft je pizza niet meteen af te zweren.

Pizza
Alleen al het kaas wat zo prachtig is gesmolten op een pizza zorgt er bij velen voor dat het water in de mond loopt. Laat staan al die andere heerlijke toppings die je vaak bovenop de pizza vindt. Dus ja, we konden ook eigenlijk wel weten dat pizza verslavend is. Volgens onderzoekers is vooral de combinatie van deeg, tomaat en (een overdosis aan) kaas verslavend.

Kaas
De grote boosdoener op de pizza is eigenlijk gewoon de kaas. Dit is dan ook de schuldige voor de pizza-verslaving. In kaas zit caseïne en aangezien pizza’s vaak rijkelijk belegd zijn met kaas, krijg je hier extra veel van binnen. Caseïne is een eiwit dat in alle zuivel zit en dit stofje stimuleert het deel van onze hersenen dat genot (en verslaving) registreert. Wanneer je écht veel kaas eet, kun je zelfs een soort high worden van kaas.

Verslaving
Oké, de kaas werkt dus verslavend. Houdt het daar op? Nope. De wetenschappers stellen dat ook de suikers en bepaalde koolhydraten in pizza verslavend werken. De onderzoekers konden daarom de volgende conclusie stellen: wanneer je pizza eet, gebeurt in je hersenen hetzelfde als wanneer je harddrugs neemt. Maar raak niet meteen in paniek, je hoeft de pizza namelijk niet af te zweren. Hetzelfde proces vindt misschien wel plaats in de bovenkamer, maar erg verslavend is het niet.

Lees ook: Door dit ingrediënt aan je eten toe te voegen, verbrand je drie keer sneller vet

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Beautify | Beeld: Pexels