‘Ik wil de achternaam van mijn stiefvader houden na de scheiding’  

achternaam stiefvader

Eva is bang dat ze haar moeder zal kwetsen met deze keuze

Eva* (27) heeft haar achternaam al eens moeten veranderen. Als het aan haar moeder ligt, gaat dat binnenkort opnieuw gebeuren. Haar moeder en stiefvader gaan namelijk scheiden. Aangezien Eva de achternaam van haar stiefvader heeft, verwacht haar moeder dat ze haar meisjesnaam ook weer als achternaam aanneemt. De jonge vrouw denkt hier zelf echter heel anders over. 

Achternaam van stiefvader

“Mijn moeder en biologische vader waren niet getrouwd. Toen ik werd geboren, kreeg ik de meisjesnaam van mijn moeder als achternaam”, begin Eva op het forum Reddit. “Al snel vertrok mijn biologische vader en ontmoette mijn moeder mijn stiefvader, ik was toen 3 jaar oud. Toen ik 6 jaar was, gingen ze trouwen en nam mijn moeder zijn achternaam aan. Toen ik 8 jaar was, adopteerde mijn stiefvader mij en nam ik ook zijn achternaam aan.” Op heel jonge leeftijd veranderde er dus al veel in het leven van Eva. Vanaf haar achtste draagt ze al de achternaam van haar stiefvader, wat voor haar overigens voelt als haar echte vader.

Scheiding

“Na een huwelijk van 21 jaar gaan mijn moeder en stiefvader scheiden. Ze gaan gelukkig goed uit elkaar, zonder ruzie. De liefde is er niet meer en ze willen het beste voor elkaar”, legt Eva uit. Logischerwijs zal haar moeder daarna haar eigen meisjesnaam weer terugkrijgen. “Ik weet dat ze gekwetst zal zijn als ik haar voorbeeld niet volg. Wettelijk gezien kan ik nu uit drie achternamen kiezen, die van mijn moeder, biologische vader en stiefvader. Hoewel mijn stiefvader mij waarschijnlijk nooit had geadopteerd als hij niet met mijn moeder was getrouwd, heeft hij er geen probleem mee dat ik zijn achternaam houd.”

Deel van identiteit

Toch levert deze scheiding ook een groot dilemma op voor Eva. “Mijn hele volwassen leven is gebouwd op de achternaam die ik nu draag, zowel persoonlijk als professioneel. Het voelt nu als een deel van mijn identiteit.” Eva is erover uit dat ze haar achternaam niet wil veranderen. Maar ze weet ook dat het haar moeder pijn zal doen als ze dit nieuws vertelt. Op het forum vraagt ze advies over de situatie. Wat zou jij doen?

*Eva is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam u/Oromuerto.

Lees ook: Vrouw mag niet dragen wat ze wil: ‘Mijn vriend wordt onzeker van mijn kleine borsten’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels