Het bewijs is daar: je kan dus écht allergisch zijn voor kou!

allergisch

Je kan dus echt allergisch zijn voor kou

Voor sommigen is het de hemel op aarde, voor anderen een pure kwelling: de winter. Die laatste groep sluit zich het liefst hermetisch binnen op, lekker warm binnen onder een dekentje wachten tot het voorbij is. Waarom doen mensen geen winterslaap?! Voor degenen die een gruwelijke hekel een kou hebben: misschien kan je er niets aan doen en ben gewoon allergisch! 

Deze allergie heet officieel koude urticaria en het kan galbulten of zwellingen veroorzaken op plekken die worden blootgesteld aan de kou.

Koude urticaria
Zeer lage temperaturen kunnen zelfs zorgen voor een lage bloeddruk, wat helemaal gevaarlijk kan worden. Per honderd mensen die aan de huidaandoening urticacia lijden, hebben ongeveer 3 of 4 last van de speciale koude-variant. De oorzaak van de allergie is onbekend, patiënten hebben er vooral last van als ze zwemmen in te koud water, heel koud drinken doorslikken, koude regen tegen zich aan krijgen of fietsen in een ijskoude wind.

Klachten
De klachten? Patiënten kunnen last krijgen van onder meer ‘opvliegers’, hartkloppingen, hoofdpijn en zelfs het verlies van het bewustzijn. De bulten ontstaan meestal gelijk na de blootstelling aan de kou, maar in sommige gevallen kunnen ze ook later opkomen. De ziekte is erfelijk. Het beste medicijn? Ver van de kou vandaan blijven…

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels