Deze 4 ‘onschuldige’ slaapproblemen moet je nooit negeren

slaapproblemen

Deze slaapproblemen mag je niet negeren!

Het is helemaal niet raar om een nachtje niet zo goed te slapen. Misschien heb je een rotdag gehad op je werk en lig je er onder je dekentje nog over na te denken of misschien kun je gewoon de slaap niet vatten. Helemaal niet erg, maar als je slaapproblemen zich steeds vaker voordoen en je déze klachten krijgt, moet je wellicht actie ondernemen.

Deze symptomen kunnen een aanleiding zijn om hulp te zoeken.

1. Je kunt nooit doorslapen
En dan bedoelen we uit jezelf doorslapen en niet omdat je ’s nachts gewekt wordt door een snurkende partner, een huilende baby of een luidruchtige buur. Word je vaak midden in de nacht wakker zonder dat daar een aanwijsbare oorzaak voor is, dan kan dat duiden op slaapapneu. Dit betekent dat je eventjes je adem inhoudt, waarna je wakker schrikt en je ademhalingsspieren zich weer kunnen ontspannen.

2. Je wordt wakker met hoofdpijn
Als je iedere ochtend structureel wakker wordt met hoofdpijn, dan kun je ook last hebben van -hetzij een een mildere vorm van- slaapapneu. Als je niet goed in- en uitademt tijdens je slaap, dan kan je lichaam de ingeademde kooldioxide niet kwijt. Hierdoor krijg je hoofdpijn. Er is wel een remedie: zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer en trek het dekbed niet helemaal over je hoofd heen.

3. Knarsetanden
Die stress die je overdag voelt, die is in de avond niet opeens verdwenen. Aanhoudende stress kan zich ’s nachts uiten in knarsetanden; het schuren met tanden en kiezen. Dit gebeurt niet in diepe slaap, maar in korte periodes dat je (bijna) wakker bent. Het resultaat is niet fraai; je kunt er een lelijk gebit van krijgen. Merk je dat je in de ochtend opstaat met pijnlijke kaken, dan is het tijd naar de huisarts te stappen.

4. Je leidt ’s nachts een ander leven
Doe je dingen midden in de nacht waar je de volgende ochtend geen weet meer van hebt? Dat klinkt heel erg grappig, maar is wel een reden om aan de bel te trekken. Het zou namelijk kunnen dat je last hebt van parasomnia, een soort van slaapwandelen. Dit is gevaarlijk voor zowel jezelf als voor anderen. Schroom dus niet om je nachtelijke avonturen met je huisarts te delen.

Lees ook: Dit is de reden dat je eigenlijk nóóit met ondergoed aan zou moeten slapen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Women’s Health | Beeld: archief