Bizar: ‘Is het terecht dat ik mijn schoonmoeder heb verbannen?’

schoonmoeder verbannen

‘Ze had het dagboek van mijn zoon in haar tas gestopt’

De 39-jarige Eduard* is zijn vrouw zes jaar geleden verloren. Nu heeft hij opnieuw de liefde gevonden met zijn verloofde Merel, maar Merels moeder Simone gooit roet in het eten: die is namelijk vastbesloten om de persoonlijkheid van Eduards zoon Jeroen te veranderen. De weduwnaar vraagt nu op het populaire forum Reddit om advies nadat hij zijn schoonmoeder uit z’n huis heeft verbannen.

De familie

Een overleden echtgenote en moeder gaan een familie niet in de koude kleren zitten. Dit is ook het geval bij Eduard. Hij vertelt: “Zes jaar geleden overleed mijn vrouw. Samen hebben we een zoon, Jeroen.” Daarnaast heeft Eduard opnieuw de liefde gevonden met zijn verloofde Merel. Hoewel hij met Merel heel gelukkig is, wordt hij minder blij van zijn schoonmoeder Simone. “Ze is controlerend en egocentrisch. Ik kan haar crap prima negeren, maar ze maakt het mijn zoon erg lastig”, schrijft hij. Zoon Jeroen is namelijk een introverte, stille jongen. “Hij is ook nog niet helemaal gewend aan de nieuwe familiesituatie, maar hij krijgt daar therapie voor en het gaat op dat vlak wel goed moet hem”, schrijft Eduard. Zijn schoonmoeder ziet het echter anders.

Privé

Simone heeft namelijk maar weinig respect voor Jeroen. “Hij is een stille, goedgemanierde jongen, maar Simone blijft hem continu lastigvallen. Ze roept dat hij asociaal is, autistisch zou zijn, en ze zet hem voor schut door bij familiegelegenheden ongemakkelijke vragen te stellen. Ze probeert ook ’tests’ te doen om erachter te komen wat voor persoonlijkheid hij heeft.” En daar voelt Jeroen zich behoorlijk onprettig bij. Daarom heeft Eduard hem de keuze gegeven: “Ik heb hem gezegd dat hij mocht kiezen of hij in dezelfde ruimte wilde zijn als mijn schoonmoeder.” Jeroen waardeerde dat behoorlijk, maar Simone een stuk minder. “Ze blijft maar klagen dat hij niet meer langskomt en dat hij hierdoor zo moeilijk op te voeden zou zijn voor haar dochter.” Eduard vult aan: “Ik heb haar al verteld dat ze moet ophouden met wat ze doet, maar ze blijft roepen: ‘Ik doe dit alleen voor Jeroentjeeee’.”

De situatie escaleert

Het loopt echter flink uit de hand wanneer Simone onverwacht op de stoep staat. “Ze wou even langskomen om Jeroen te zien, claimde ze.” Nadat hij haar had begroet ging hij naar de badkamer en zij is naar de woonkamer gegaan met Eduards verloofde, Merel. “Ik was in de slaapkamer toen Jeroen me opzocht en me vertelde dat zijn dagboek nergens te vinden was. We hebben overal gezocht en konden het dagboek nergens vinden. Mijn verloofde was alleen in de keuken maar zij had het dagboek ook niet gezien.” En dan begint het te dagen bij Eduard. “Ik vroeg haar waar Simone was. Ze zei dat die zich in de woonkamer bevond maar dat ze net van boven kwam. Ik heb haar vervolgens aan de tand gevoeld, maar Simone zei dat ze in de badkamer was.” En dan besluit Eduard het maar gewoon te vragen: “Ik vroeg haar of ze Jeroens dagboek had gepakt.”

Handtas

Die vraag slaat natuurlijk in als een moker. “Simone was ontzettend beledigd en riep direct om haar dochter toen ik zei dat ik in haar handtas wilde kijken. Ze weigerde en wilde weggaan, maar dat liet ik niet toe. Ook mijn verloofde zei dat ik moest ophouden, maar toen ik haar handtas te pakken kreeg, vonden we daar inderdaad Jeroens dagboek”, schrijft Eduard. Hoewel Simone maar blijft claimen dat dit “de enige manier” is om Jeroen beter te leren kennen, is Eduard furieus. Hij leest haar eens goed de les over het stelen van zijn zoon eigendom, en besluit dat zij niet langer welkom is. “Ik heb haar uit dit huis verbannen. Mijn verloofde heeft haar excuses aangeboden, maar vindt dat een verbanning wel erg heftig is.”

Trammelant met de schoonfamilie

Ondertussen begint de rest van de familie zich er ook mee te bemoeien. “Mijn schoonvader ziet die verbanning als bewijs dat ik een slechte echtgenoot zou zijn en wil dat ik de hele bruiloft afblaas.” Ondertussen claimt Merel dat haar hele familie niet bij de bruiloft aanwezig zal zijn als Eduard het niet goedmaakt met haar moeder. Maar Eduard weigert. “Ik laat niet toe dat mijn zoon zo wordt behandeld in zijn eigen huis”, schrijft hij. “Ik snap dat dit de relatie met mijn schoonfamilie flink bemoeilijkt, en mijn verloofde vindt het egoïstisch dat ik hier een drama van maak.” Toch blijft Eduard bij zijn standpunt. Vind je dat terecht, of moet Eduard niet zo moeilijk doen? Laat het weten in de reacties op het Facebook-bericht!

*Alle namen in dit verhaal zijn gefingeerd. Op Reddit doet de man zijn verhaal onder de naam Throwaway3765565.

Lees ook: Bizar: schoonmoeder vraagt zwangere vrouw te wachten met bevallen tot de verbouwing af is

Bron: Reddit | Beeld: Pexels