Tijd voor een schoonmaak: deze dingen in je huis maken je (onbewust) ongelukkig

ongelukkigSommige dingen kun je beter weggooien

Wanneer het op een opgeruimd huis aankomt, heb je twee soorten mensen: de een kan nooit wat weggooien en de ander heeft daar helemaal geen moeite mee. Natuurlijk is de situatie zo onfortuinlijk dat jij tot die eerste groep behoort. Bewaar jij veel? Dan is het toch hoogtijd om je spullen eens wat uit te mesten. Er is een aantal voorwerpen die jij bewaart waar je best ongelukkig van kunt worden.

Van deze spullen word je ongelukkig zonder dat je het doorhebt….

Erfstukken en geschenken. Het voelt een beetje ondankbaar om het weg te doen en daarom bewaren we elk erfstuk of geschenkje dat we ooit hebben gekregen. Dr. Susan Bartell vertelt aan House Beautiful dat we ons vaak schuldig voelen als we het weg willen gooien. Echter is het toch goed om ze weg te geven aan iemand die er wel gelukkig van wordt. “Vaak passen erfstukken niet bij onze stijl en hierdoor houden we geen plek over voor dingen waar we wel gelukkig van worden.”

Spullen van je kinderen. Kinderen komen vaak met tig dingen thuis van school en hebben daarnaast ook nog eens veel speelgoed. “Spullen van kinderen kunnen ouders ook ongelukkig maken”, vertelt Dr. Bartell. “Het kost vaak veel moeite om dit allemaal schoon te houden en om het op te bergen.” Het is dus helemaal niet zo erg om af en toe een kunstwerkje van je kind weg te gooien, zeker niet wanneer hij of zij er niet meer naar omkijkt.

Boeken die je niet meer leest. Boeken maken veel emoties los bij mensen, omdat ze vaak een kijkje geven in een ander leven en omdat ze onze fantasie vergroten. Ook houden we boeken bij ons die we tijdens een belangrijke periode in ons leven lazen. Maar als je het boek niet meer leuk vindt, kun je het beter naar de kringloop brengen.

Spiegels. Een spiegel in de badkamer is dikke prima, maar te veel spiegels in het huis maken ongelukkig, zo blijkt uit een onderzoek van Institute of Psychiatry in Londen. Spiegels geven stress, omdat je steeds wordt geconfronteerd met hoe je eruit ziet, of je er nu tevreden mee bent of niet. Zorg er dus voor dat je niet te veel spiegels in huis hebt.

Jeugdherinneringen. Je échte favorieten van vroeger, zoals een knuffel, zul je nooit bij het grofvuil zetten, maar al die barbiepoppen van vroeger… die zouden toch best weg kunnen? Ondanks dat hebben veel mensen daar moeite mee. Het houdt in dat je moet accepteren dat een bepaald item dat je vroeger zo dierbaar was, zijn magie als het ware is verloren. Je moet hiermee toegeven dat je bent veranderd.

Ongebruikte hobbyspullen. Járen geleden vond je het misschien leuk om te naaien, maar die naaimachine heb je al jaren niet meer aangeraakt en is bovendien ook wel aan het einde van zijn latijn. Wegooien is echter lastig. Dit komt omdat je dan moet toegeven dat een bepaald hoofdstuk uit je leven is afgesloten. Zolang je die naaimachine nog wel in huis hebt, heb je tóch het gevoel dat je iemand bent die kleren maakt, ook al heb je dat in geen tijden gedaan.

Lees ook: Dít zijn de 6 dingen die mensen met een opgeruimd huis altijd doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: House Beautiful | Beeld: Pexels