Dit is waarom je hond je soms zolang aanstaart

hond

Aha dit betekent het dus!

Je kent het wel: soms lijkt het alsof je een hele stare down hebt met je hond. En laten we heel eerlijk zijn: je hond gaat er met de winst vandoor. Ze houden het soms vol om je een aantal minutenlang aan te staren met hun lieve oogjes. Maar, wat betekent het eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Redenen

Het is logisch dat je meteen denkt wat er aan de hand is met je hond als-ie je telkens blijft aankijken. Zo denk je al gauw dat je iets vergeten bent, dat je hem nog moet uitlaten of dat je hem niet genoeg aandacht hebt gegeven. Tóch kunnen er nog meer redenen zijn waarom je trouwe viervoeter je blijft aanstaren.

Schuldgevoel

Allereerst weten honden heel erg goed wanneer ze iets niet mogen doen. Hun instinct wijst ze daar namelijk op. Maar of ze zich hier ook echt aan houden, dat is de vraag. Als je hond bijvoorbeeld weet dat hij niet zomaar in kasten mag snuffelen, en je thuiskomt en hem ineens voor je neus ziet zitten en je maar blijft aanstaren, weet je dat er iets niet snor zit. Dit kan namelijk betekenen dat je hond tóch met z’n neus in de kast heeft gezeten. Zo rebels-ie ook was toen je weg was, zo erg hij schrok toen hij je thuis hoorde komen en het schuldgevoel de overhand nam. Oeps!

Positieve gevoelens

Hondengedragswetenschappers hebben bevestigd dat als je hond je met veel liefde aankijkt, betekent dat je hond je graag mag. Een bepaald stofje genaamd oxytocine ontstaat in het brein van een hond als ze zich veilig voelen bij iemand. Het helpt ze zelfs om angstige gevoelens te onderdrukken en de band te versterken tussen hen en hun baasje.

Waarschuwen

Maar naast het schuldgevoel en de positieve gevoelens, kan het aanstaren van je hond ook betekenen dat ze je willen waarschuwen. Wil je bijvoorbeeld een speeltje of eten afpakken van je viervoeter, dan kan het zijn dat ze je woest blijven aankijken om je te waarschuwen niet dichterbij te komen. Let dus goed op!

Lees ook: Wist je dat een voetmassage je spijsvertering kan verbeteren?

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Margriet | Beeld: Pexels