Zo kom je erachter hoe iemand ook alweer heet
Het overkomt iedereen weleens: je hebt je aan iemand voorgesteld, maar een paar minuten later weet je al niet meer hoe diegene heet. Of je komt iemand tegen die je lang niet hebt gezien en diens naam is uit je geheugen verdwenen. Er zijn gelukkig meerdere trucjes waarmee je alsnog iemands naam kunt achterhalen. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.
Meest directe methode
Misschien een open deur, maar de meest directe manier is om iemand het rechtstreeks te vragen. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als “het spijt me heel erg, maar je naam is me even ontglipt”. Dit levert meestal meer begrip op dan wanneer je er niet voor uit durft te komen of eromheen gaat praten. Vooral als je weet dat je die persoon later nog gaat tegenkomen, is het verstandig om meteen naar diens naam te vragen. Daarmee voorkom je ongemakkelijke situaties in de toekomst.
Contactgegevens of voorstellen
Wil je een iets subtielere aanpak hanteren? Dan kun je naar iemands contactgegevens vragen. Dit werkt vooral goed als je weet dat je diegene nog een keer gaat zien. Je kunt bijvoorbeeld informeren naar iemands e-mailadres en diegene vraag om zijn/haar naam te spellen. Helaas hebben mensen dit vaak door, zeker als ze een naam hebben die relatief makkelijk te spellen is of vaak voorkomt.
Iets anders wat je nog kunt proberen, is om jezelf voor te stellen. De kans dat mensen die methode doorhebben, is echter groot. Bovendien kan het wat ongemakkelijk worden als je degene in kwestie al meerdere keren gezien hebt. Het is verstandiger om tijdens het gesprek af te wachten tot diegene (of een andere gespreksdeelnemer) diens naam zegt. Gebeurt dat niet, dan kun je altijd nog de directe aanpak hanteren.
Herhalen
Weet je van jezelf dat je moeite hebt met het onthouden van namen en wil je daar beter in worden? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te oefenen. Een bekende truc die goed werkt, is om iemands naam te herhalen nadat diegene zich heeft voorgesteld. “Aangenaam Jonas, leuk je te ontmoeten”, zorgt ervoor dat die naam makkelijker in je hoofd blijft hangen. Voor extra zekerheid kun je de naam tijdens de rest van het gesprek nog een keer noemen.
Koppelen en echt goed luisteren
Een andere methode is om iemands naam te koppelen aan een beeld. Heeft iemand bijvoorbeeld dezelfde naam als een bekendheid? Koppel dat dan aan elkaar in je hoofd, zodat je de bekendheid voor je ziet wanneer je die persoon treft. Tot slot: zorg ervoor dat je geconcentreerd luistert als je een nieuw iemand ontmoet. Je bent vaak meer bezig met handen schudden, iemand aankijken of je houding. Die dingen zijn echter niet het belangrijkst bij een voorstelronde. Het gaat immers om iemands naam. Mensen krijgen altijd meteen het gevoel dat je hun naam belangrijk genoeg vindt om te onthouden, waardoor je meteen een streepje voor hebt.
Lees ook: Van samen swipen tot bladeren in boeken: zo vind jij een leuke babynaam
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Margriet | Beeld: iStock