Vanaf vandaag tanken we geen Euro95 of Diesel meer

brandstofetiketten

Dat is wel even wennen

Op vakantie gaan doen we met liefde, maar het is altijd opletten geblazen als je in het buitenland je auto van brandstof moet voorzien. Onder welke naam staat Euro95 in het buitenland bekend? En hoe noemt men Diesel? Dat euvel is sinds vandaag voorbij: alle brandstofetiketten zullen binnen Europa voortaan hetzelfde zijn. Dat betekent alleen ook dat we in Nederland even moeten wennen aan nieuwe benamingen voor onze vertrouwde brandstoffen.  

Alleen LPG blijft onveranderd. 

Verwarring

Heel de Europese unie verandert per 12 oktober 2018 de brandstofcodes. Door dit te doen wordt het voor automobilisten die de grens over gaan makkelijker om te tanken. Zo weet Tom Huyskens, woordvoerder van de BOVAG, te vertellen dat Diesel niet in alle Europese landen onder de naam Diesel wordt verkocht. “De EU vindt dat consumenten er voordeel zullen uithalen indien ze overal in Europa dezelfde etiketten zullen zien. Nu is er te veel verwarring”, aldus de woordvoerder.

Nieuwe namen

Schrik dus niet als je voortaan B7 of E5 ziet als je gaat tanken. Diesel zal voortaan de naam B7 dragen en Euro98 wordt E5 en Euro95 wordt E10. Ook de brandstofetiketten zullen uiteindelijk een andere kleur krijgen. Nu zijn de benzine-tankers gewend dat het label groen is en diesel wordt herkend aan het zwarte label, maar dit zal naar verloop van tijd allemaal wit worden met zwarte belettering. Overigens zal LPG wel LPG blijven heten en deze namen veranderen dan weer niet in de Europese Unie. In Frankrijk zal dit bijvoorbeeld gewoon GPL blijven heten.

De nieuwe brandstoflabels zie je hieronder.

Lees ook: Totale paniek wanneer het lampje van de benzinemeter gaat knipperen? Zóveel kilometer kun je nog doorrijden

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Algemeen Dagblad | Beeld: Pixabay