Feit of fabel: helpt een mondkapje dragen tegen hooikoorts?

hooikoorts

Eindelijk af van dat gesnotter?

We waren na de laatste coronapiek maar wát blij dat eindelijk de mondkapjes weer af mochten. Maarre: mocht je nu lopen te snotteren vanwege een zwaar gevalletje hooikoorts, dan kun je misschien maar beter zoeken of je nog ergens een setje maskers hebt liggen.

Pollen

Waar de één niets liever doet dan genieten van de zonnestralen in de buitenlucht, heeft de ander het bijzonder zwaar: met het hooikoortsseizoen in full swing lijkt er geen ontkomen aan tranende ogen, een lopende neus, en flinke ademhalingsproblemen. Dat wordt veroorzaakt door alle pollen in de lucht. Deze kleine, poederachtige stofjes zorgen er elk jaar weer voor dat in de lente en zomer bloemen en planten in bloei komen te staan, maar het heeft ook een keerzijde. Mensen met hooikoorts hebben het met droog, warm, en winderig weer dan ook zwaar te verduren.

Mondkapje

Hoewel weinigen de bekende mondkapjes écht comfortabel zullen vinden, kunnen ze toch een enige opluchting bieden voor degenen met hooikoorts. De bekende mondneusmaskers kúnnen namelijk helpen bij het verminderen van de klachten. Letty de Weger, pollenonderzoeker bij het Leids UMC, legde al eens uit aan NU.nl dat de mondkapjes grotere en kleinere pollendeeltjes kunnen tegenhouden. En juist die kleinere deeltjes zorgen voor problemen als ze in je luchtwegen terechtkomen. De Weger bevestigde destijds dat uit onderzoek was gebleken dat mondkapjes klachten dééls kunnen reduceren, maar ze niet volledig kunnen wegnemen. Het gaat hier overigens wel om de echte FFP2-maskers – een simpel stoffen mondkapje kan dan nog zo modieus staan, maar deze doet verder weinig.

Andere oplossingen

KNO-arts Arian Kuil legde bovendien uit dat pollen ook op veel andere manieren met je in contact komen. “Pollen in de lucht komen niet alleen met je neus of mond in aanraking. Je krijgt ze bijvoorbeeld ook in je ogen, oren en lichaamshaar. Ze gaan alsnog in de haren op je hoofd zitten en als ze ’s nachts op je kussen komen, krijg je er dan last van”, deelde hij in gesprek met Radar.

Echt feilloos zijn de mondkapjes dus niet. Hoogleraar Immunologie, Huub Savelkoul, legde aan MAX Vandaag uit dat tijdig beginnen met hooikoortsmedicatie de allerbeste tip is die hij kan meegeven. Verder is het contact met pollen vermijden de beste optie die je hebt tegen hooikoorts – maar ja, dat betekent dan wel binnen blijven. Of ga een dagje uitwaaien aan het strand: ook daar heb je weinig last van rondzwevende pollen. Kortom: een goed excuus voor een dagje zon, zee, en strand!

Bron: Max Vandaag, NSMBL | Beeld: Unsplash, Jasmin Chew