Ga je een bonte was draaien? Vermijd dan dit wasmiddel

bonte-was

Wisten we dit maar eerder…

Veel mensen hebben meerdere soorten wasmiddel in huis, onder andere voor kleur en voor witte was. Er wordt vaak gedacht dat het niet uitmaakt wat voor wasmiddel je in de machine gooit, maar er blijkt wel degelijk een reden te zijn dat je tussen verschillende soorten kunt kiezen. Dit is waarom je voor een bonte was toch echt het beste alleen kleurwasmiddel kunt gebruiken.

Bonte was

Hoewel al die verschillende soorten wasmiddel eerder een marketingtrucje lijken, blijkt er toch écht verschil in te zitten. Zo wordt er zelfs aangeraden om voor bonte of zwarte was nooit wasmiddel te gebruiken dat gemaakt is voor wit wasgoed. Aan wit wasmiddel wordt namelijk vaak bleek en optische witmiddelen toegevoegd, waardoor je witte was weer gaat stralen. Helaas zorgt dit voor verkleuring bij de andere kleuren was.

40 graden

Handig om te weten, is dat de witte bestanddelen in het wasmiddel pas actief worden bij 40 graden. Als je kleding op een lagere temperatuur wast, kun je dus wit wasmiddel bij bonte en zwarte was doen. Andersom werkt het ook niet, want bij zwart wasmiddel worden ingrediënten toegevoegd of weggelaten waardoor zwart wasgoed minder snel vaal wordt. Het is dus beter om wasmiddel te kiezen dat geschikt is voor de kleuren van het wasgoed, zodat het nog langer mooi blijft.

Fijne was en wollen was

Om je kleding nog beter te beschermen, bestaat er ook een speciaal wasmiddel voor je fijne was en wollen kleding. Dit laat je kleding stralen, waardoor je er nog langer plezier van hebt. In fijnwasmiddel zit bijvoorbeeld geen bleek, wat beter is voor de stof. En in speciale wolwasmiddelen zitten geen enzymen. Enzymen kunnen het wol en andere natuurlijke vezels beschermen.

Lees ook: Op deze manier kun je het beste je zwemkleding wassen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Unsplash, Daniele Bissoli