Opgebiecht: ‘Ik ben enorm jaloers en word gek van mezelf’

jaloers

‘Waarom kan ik niet gewoon een ‘coole vriendin’ zijn?’

Lina* en haar vriend Rick zijn al een aantal jaar samen. Hoewel er nooit een reden is geweest om elkaar niet te vertrouwen, is Lina erg jaloers aangelegd. Ze wordt er vaak gek van, maar weet niet wat ze er precies tegen kan doen. Ze vraagt lezers op Reddit om advies.

Open en eerlijk

“Rick en ik zijn al drie jaar samen en het is veruit de meest gezonde relatie die ik heb gehad”, begint Lina haar verhaal. “Tuurlijk hebben we af en toe ruzie, maar dat hoort erbij. We bieden naderhand altijd allebei netjes onze excuses aan en knuffelen elkaar. Ook proberen we altijd zo open en eerlijk mogelijk naar elkaar te zijn. We hebben het al meerdere keren over jaloezie gehad, waarbij ik heb aangekaart dat ik vrij jaloers ben aangelegd en dat dat me dwarszit. Rick vindt het vooral vervelend om te zien dat iets mij van streek maakt, waardoor ik me er nog schuldiger over voel.”

Brein op hol

Voordat Rick en Lina iets met elkaar kregen, hebben ze allebei veel bedpartners versleten. “Daar hebben we het aan het begin van onze relatie weleens over gehad. Ik weet niet hoe het komt, maar het idee dat Rick voor mij met veel anderen is geweest maakt me enorm jaloers. Ik word niet boos op hem, maar ik vind het wel erg vervelend als hij naar andere vrouwen kijkt. Het zorgt ervoor dat mijn brein op hol slaat en dat ik nergens anders meer aan kan denken.” Het blijft niet bij real life situaties. “Laatst keken we een film en werd ik jaloers op Selma Hayek, omdat ze er prachtig uitzag. Ik moest de kamer verlaten omdat ik zo van streek raakte. Daarna baalde ik van mezelf. Waarom kan ik nou niet gewoon een ‘coole vriendin’ zijn?”

Wat is de oplossing?

Het begint Lina steeds meer dwars te zitten dat ze haar jaloezie niet los kan laten. “We kunnen tegenwoordig eigenlijk nergens meer heen waar andere vrouwen zijn, omdat ik dan meteen een steek van jaloezie voel. Ik weet dat dat nergens voor nodig is, want Rick is me altijd trouw geweest. Inmiddels begin ik een hekel aan mezelf te krijgen omdat ik deze gevoelens heb. Moet ik hiervoor in therapie, of is er iets anders wat ik eraan kan doen?” Wat zou jij tegen Lina zeggen?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam advice13579.

Lees ook: ‘Ik ben er plotseling achtergekomen dat mijn broer een zoon heeft’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Steven Lasry