Há! Eindelijk bewijs: kinderen hebben intelligentie vooral aan moeder te danken

kinderen

Eigenlijk wisten we dit natuurlijk al…

Als moeder kijk je soms naar je kinderen en denk je; ‘die intelligentie hebben ze niet van hun vader geërfd’. En gelijk heb je, want het is nu ook nog eens wetenschappelijk bewezen. Eerder werd gedacht dat kinderen het ‘intelligentiegen’ van beide ouders kon erven, maar daar blijkt dus niets van waar te zijn. 

Het is maar goed ook dat wij als moeders onze intelligentie door kunnen geven.

Vrouwelijke X-chromosoom
Volgens Psychology Spot tonen verschillende onderzoeken nu aan dat het alleen mogelijk is dat kinderen hun intelligentie van de moeder kunnen erven. Dit heeft te maken met het vrouwelijke X-chromosoom. Dat intelligentie überhaupt erfelijk is was al eerder bekend, maar er werd altijd vanuit gegaan dat de genen van beide ouders kwamen. Sommige genen, zo blijkt uit onderzoek, werken alleen als ze van de moeder afkomstig zijn. Als zo’n zelfde gen door de vader wordt doorgegeven, wordt het automatisch gedeactiveerd.

Invloeden omgeving
Daarnaast wees onderzoek uit dat intelligentie bij kinderen niet alleen maar afhankelijk zijn van bepaalde genen. Ook de omgeving is een belangrijk component bij het ontwikkelen van de intelligentie. Zo’n 40- tot 60 procent is erfelijk. De rest wordt bepaald door de omgeving waarin kinderen opgroeien, hoe de hersenen gestimuleerd worden en hoe het karakter van het kind is.

Lees ook: VIDEO: Amerikaanse kinderen krijgen Hollandse etenswaren voorgeschoteld en DIT is hun mening

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Ongelooflijk | Beeld: VSP