‘Ik wil het coronavaccin nemen, maar mijn ouders zijn erop tegen’

coronavaccin

Haar ouders willen niet dat ze het coronavaccin neemt

Mandy* is achttien jaar en is onlangs begonnen met studeren. Ze zou vanwege alle tripjes die ze binnenkort moet gaan maken graag het vaccin tegen het coronavirus willen nemen, maar haar ouders zijn daar nogal sceptisch over. Ze vraagt om advies op het anonieme platform Reddit.

Tegen vaccinatie

“Mijn ouders zijn door deze pandemie en de vaccinatiesituatie heel erg sceptisch geworden over alles en vooral over de nieuwe vaccins die zijn uitgekomen”, begint Mandy haar verhaal. “Ze willen niet dat iemand van onze familie het vaccin neemt, omdat ‘het te snel uitkwam’, en elk ander excuus dat je kunt bedenken om het niet te krijgen”, legt ze uit. Mandy is onlangs begonnen met studeren en heeft haar rijbewijs gehaald. Ze was daarom van plan om stiekem de auto te pakken en het coronavaccin te halen. Maarre, er zit echter wel één ding flink tegen. “Ik ben financieel afhankelijk van mijn ouders, ik heb nog niet de middelen om te verhuizen én ik werk voor hen in het familiebedrijf.”

Spullen doorzoeken

Ze merkt dat haar moeder al erg oplettend is en soms haar spullen doorzoekt om te kijken of Mandy iets verbergt. “Ik heb gemerkt dat mijn kamer er op sommige dagen er anders uitziet als ik van huis ga om naar school te gaan”, vertelt ze. “Ik weet dat mijn moeder soms naar binnen gaat om de ramen open te doen of mijn bed op te maken, maar soms merk ik dat er spullen zijn verschoven. Als ik haar hier naar vraag, ontkent ze het.” Ze is bang dat haar moeder op zoek gaat naar een vaccinatiebewijs dat Mandy ergens op haar kamer heeft laten rondslingeren.

Schuldgevoel

Op een dag stond Mandy op het punt om het coronavaccin stiekem te gaan halen, maar besloot last minute toch om het niet te doen. “Ik voelde de dreigende schuld en schaamte om de last te moeten dragen van het veroorzaken van chaos in mijn huis als een van mijn ouders, of mijn zus, dat vaccinatiebewijs of de pleister op mijn arm vindt”, stelt ze. “En dat niet alleen, want ik ben ook bang dat als ik bijwerkingen krijg van het coronavaccin en die niet kan verbergen, mijn eigen lichaam me zou ‘verraden’.” Mandy is daarom ten einde raad. “De enige twijfel die ik heb over het nemen van dit vaccin, is het mogelijk ruïneren van mijn leven zoals ik het ken en de eventuele bijwerkingen die me misschien ziek maken. Ik heb ook een vrij goede relatie met mijn beide ouders, en ik hoop echt dat dit niet mijn relatie met hen zal beëindigen.” Wat moet Mandy volgens jou doen?

*Mandy is niet de echte naam van de vrouw. Ze deelt haar verhaal op het anonieme platform Reddit onder de naam shestabbyshab.

Lees ook: Vrouw vraagt advies: ‘Mijn stiefdochter begint zich tegen haar moeder te keren’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels