Zo kom je van dat piepgeluid bij je schoenen af

piepgeluid-schoenen

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen

Altijd vervelend: heb je net nieuwe schoenen gekocht, kun je er niet op lopen zonder een piepgeluid te horen. Wat wordt dat geluid door veroorzaakt? En hoe kom je ervan af? Wij vertellen je er meer over.

Oorzaken voor het gepiep

Hoe kan het dat de ene soort schoen enorm piept en kraakt en je bij de andere soort niets merkt? Er zijn een paar veelvoorkomende oorzaken. Het kan komen door een productiefout, door wrijving van materialen, door slijtage of door vocht in je schoenen. Om de precieze oorzaak te achterhalen, kun je de schoenen het beste aantrekken en even met je voeten bewegen. Loop bijvoorbeeld een klein stukje of beweeg je voeten van voor naar achter en van links naar rechts. Luister goed bij welke beweging je het piepgeluid precies hoort.

Talkpoeder strooien

Op het moment dat duidelijk is wanneer je schoenen piepen, kun je aan de slag met een oplossing. Hoor je vooral gepiep vanaf de binnenkant van de schoenen? Dan komt dat door de wrijving van de binnenzool tegen je voeten of de rest van de schoen. Strooi wat talkpoeder in de schoenen, dat absorbeert het vocht dat voor de wrijving zorgt.

Merk je dat de binnenzool tegen de onderkant van de schoen voor het gepiep zorgt? Haal de binnenzool er dan uit en bestrooi de binnennaden van de schoen met talkpoeder. Krijg je de binnenzool niet uit de schoen? Strooi het talkpoeder dan op de rand van de schoenzool. Merk je dat het piepen bij de tong van de schoen vandaan komt? Wrijf het talkpoeder dan op dat stuk.

Lijmen of naar de schoenmaker

Het kan ook zijn dat het piepende geluid wordt veroorzaakt door de hak van een schoen. De kans is dan groot dat die hak een beetje los zit. Je kunt hem zelf vastlijmen met secondelijm, maar je kunt hem ook naar een schoenmaker brengen. Ook als je het idee hebt dat een schoen is gaan piepen door slijtage, is het verstandig om ermee naar de schoenmaker te gaan.

Goed laten drogen

Hebben je schoenen een stugge, dikke zool? Dan is de kans groot dat een piepend geluid wordt veroorzaakt door vastzittende lucht tussen de binnen- en buitenzool van de schoen. Je kunt dan met een naald een gaatje in de onderkant van de zool prikken, zodat die lucht weg kan lopen. Zijn je schoenen nat geworden en beginnen ze daarna te piepen? Zorg er dan voor dat je ze goed aan de lucht laat drogen. Zet ze niet bij de kachel, want dan kan het materiaal uitdrogen (en dat zorgt juist voor een piepgeluid). Laat de binnenzolen (indien mogelijk) los drogen en stop kranten of schoenspanners in de schoenen, zodat ze zo goed mogelijk kunnen opdrogen.

Lees ook: Wil je afvallen? Dan helpt het juist om flink te ontbijten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Alexandra Gorn