‘Ik zei mijn tante dat ze zich over de dood van haar dochter heen moet zetten’

geloof

Babette vraagt zich af of ze te ver is gegaan

Een kind verliezen is zowat het ergste wat er is. Een moeder vertellen dat ze zich over haar verdriet heen moet zetten, is dan ook een no go. Toch deed Babette* het, omdat ze zag dat haar nichtje er aan onderdoor ging. Ze vraagt zich op het platform Reddit af of ze te ver is gegaan.

Nichtje Lily

Babette begint haar verhaal op het platform met: “Mijn nichtje Lily wordt volgende maand achttien. Anders dan andere meiden van haar leeftijd, kijkt ze niet uit naar haar verjaardag.” Ze vertelt dat Lily als tweeling is geboren maar haar zus helaas een paar uur na de geboorte overleed. “Dit was uiteraard een zware periode voor iedereen van de familie.”

Toch zit Babette iets dwars. “Elke verjaardag die ze heeft gehad, ging over haar tweelingzus. Haar moeder zorgt altijd voor een mooie achtergrond bij de as van haar overleden zusje en laat mijn nicht er elke verjaardag mee op de foto gaan. Ze post dan jaar in jaar uit ‘gelukkige verjaardag voor mijn twee mooie meisjes’.” Op zich niets mis mee, vindt Babette, maar ze heeft gemerkt dat dit invloed heeft op haar nichtje Lily.

“Lily heeft niet langer het gevoel dat haar verjaardagen belangrijk zijn, omdat het een moment is dat haar moeder erg van streek raakt. Ook heeft ze het gevoel dat iedereen alleen maar over haar tweelingzus praat omdat ze er zoveel verdriet van hebben”, legt ze uit. Babette laat in haar bericht blijken dat haar nichtje zich haast geen individueel persoon meer voelt.

Leuke plannen in de weg

Ze vervolgt haar verhaal met: “Gisteravond vroeg ik Lily wat ze ging doen voor haar verjaardag. Ze zei dat haar vader haar mee wilde nemen naar Spanje, maar dat haar moeder dit niet goedkeurde. Ze zou het niet verstandig vinden om de as van haar zusje helemaal mee te nemen naar het buitenland.” Dit maakte Babette van streek. “Een achttiende verjaardag is een grote mijlpaal en nu wordt ze tegengehouden door een zus die, laten we eerlijk zijn, simpelweg niet leeft.”

“Ik vroeg haar ook of ze haar moeder had verteld hoe boos ze is over haar verjaardagen en dat ze niet het gevoel heeft dat ze een individu kan zijn. Ze vertelde dat ze haar moeder niet van streek wil maken en heeft het haar daarom niet gezegd.” Toch moest voor Babette de druppel toen nog komen.

Uit haar slof

“Vandaag vertelde mijn tante op een feestje hoe opgewonden ze is dat er op de beruchte verjaardag een fotograaf foto’s komt maken van Lily naast de urn van haar zus.” Babette kon zich niet langer inhouden. “Ik nam haar apart en zei dat we allemaal begrijpen hoe ze zich voelt, maar dat ze zich er overheen moet zetten en moet accepteren dat haar dochter er niet meer is. Ik zei haar ook dat ze zich beter kan concentreren op haar levende dochter.” De tante van Babette was extreem beledigd, ook nadat ze haar vertelde hoe haar nichtje zich voelt. “Ze heeft mij niet meer uitgenodigd voor de verjaardag.”

Babette sluit haar bericht af met: “Maakt dit mij een slecht mens? Iemand moest een keer voor Lily opkomen… Ben ik te ver gegaan?”

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Spirited_Ad9924.

Lees ook: ‘Ik ben erachter gekomen dat mijn man nog een tweede gezin heeft’ 

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels