Miljuschka Witzenhausen over gewicht: ‘Ik hou meer van eten dan van dun zijn’

miljuschka

‘Je laat je leven beheersen door de weegschaal, maar waarvoor eigenlijk?’

Als iemand zich inzet voor body positivity, is het Miljuschka Witzenhausen wel. Ze deelt regelmatig eerlijke (bikini)foto’s en spreekt uit dat ze de gepolijste beelden op social media zat is. In de nieuwste Beau Monde vertelt de presentatrice hoe ze een gezonde relatie met haar lichaam kreeg.

Heroin chic

“Ik ben opgegroeid met een bepaald beeld van hoe je er als vrouw uit moet zien. Dat helpt niet om een gezonde relatie met je lichaam te ontwikkelen”, begint Miljuschka in de nieuwste Beau Monde. “Het was de tijd van heroin chic, dunner dunst was het streven. Kate Moss was mijn ideaal, zo dun vond ik heel mooi.”

Miljuschka heeft nooit een eetprobleem gehad, maar kan zich wel herinneren hoe gedisciplineerd ze leefde toen ze wilde afvallen. “Ik weet nog dat ik voor een vrij blote fotoshoot twee maanden lang geen koolhydraten heb gegeten, omdat ik een paar kilo wilde afvallen. Maar toen ik het eindresultaat zag, schrok ik van mezelf. Ik heb een brede bot­ structuur en een gespierd lichaam, dus alles raakt uit verhouding zodra ik te veel gewicht verlies. Je zag overal botten en ribben.”

Roer omgooien

Het resultaat van de shoot zorgde ervoor dat Miljuschka het roer omgooide. “Vanaf dat moment verbood ik mezelf om nog langer zo streng voor mezelf te zijn.” Ze vervolgt dat het nog best lastig was om die nieuwe mindset na te leven. Het ging naar eigen zeggen met vallen en opstaan.

“Heel lang dacht ik dat ik ge­lukkig zou zijn als ik maatje nul had. Maar toen ik eenmaal in de allerklein­ste maatjes paste, deed dat niets voor me. Je laat je leven beheersen door de weegschaal, maar waarvoor eigenlijk? Dat vind ik het niet waard, want ik hou gewoon echt van eten. Ik hou meer van eten dan van dun zijn, haha.”

Stekende berichten

Wie Miljuschka volgt op Instagram weet dat de tv-kok nu goed in haar vel zit. Dat ze niet zoveel meer geeft om schoonheidsidealen houdt een handjevol mensen echter niet tegen om haar berichten te sturen over haar figuur. “Ik lijk de laatste tijd weer meer berichten te krijgen in de trant van: zou je niet eens gaan afvallen, hou op met eten. Als ik wat zwaarder ben, hebben mensen het lef om – soms anoniem – berichtjes te sturen met: het gaat niet zo goed met je hè, je bent zo dik geworden.”

“Waarom zou je zoiets in vredesnaam zeggen?”, vraagt ze zich hardop af. “Zulke berichten steken me, maar ik kan het parkeren. Het zegt meer over de persoon die het typt dan over mij, dus ik heb geen zin om daar energie in te steken.”

Meer lezen? In de allernieuwste Beau Monde lees je meer over Miljuschka’s interview en vertellen ook presentatrice Evelien de Bruijn en interieurontwerper Monique des Bouvrie over hun relatie met hun lichaam. Nu in de winkel! 

Lees ook: Ahw: gezinsuitbreiding voor Miljuschka Witzenhausen

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Grazia, Beau Monde | Beeld: NL Beeld