Heb jij deze klachten? Het kan zijn dat je tegen een burn-out aan zit

burn-out klachten

Door de coronacrisis lopen steeds meer mensen risico op een burn-out

Dat corona voor een moeilijke tijd zorgt, moge duidelijk zijn. We moeten massaal thuiswerken. En dat is helemaal niet zo fijn als je misschien zou denken. Thuiswerken zorgt binnen veel bedrijven namelijk voor een te hoge werkdruk. Tel daar nog stress en onzekerheid over de financiën of gezondheid van jezelf of je geliefden bij op, en je hebt een burn-out te pakken. Pas dan ook op als je deze klachten hebt.

Opgebrand

Meer dan vier miljoen Nederlanders dreigen thuis te komen zitten door een burn-out. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB). Het onderzoek toont aan dat meer dan de helft van de werkende Nederlanders zich op het randje van een burn-out bevindt. Hoewel het om een kleinschalig onderzoek gaat, heeft de testmethode volgens het NCPSB een belangrijk voorspellende waarde: “Deze registreert niet alleen de al waarneembare symptomen van een burn-out. Ook de indicatoren die wijzen op een aankomende burn-out worden gemeten en in de onderzoeksresultaten meegenomen.”

Corona brandt het lontje op

Het NCPSB voerde dit onderzoek een jaar geleden ook uit. Toen liep 17 procent van de werkenden tegen een burn-out aan. Nog steeds een hoog percentage, maar een schijntje in vergelijking met de 56 procent van dit jaar. Dit laat wel zien dat de coronacrisis een grote impact heeft. Vorige maand bleek uit een onderzoek van vakbond CNV al dat één op de drie werkenden een hogere werkdruk dan ooit ervaart.

Symptomen van een burn-out

Veel mensen die op het randje van overspannen zitten, hebben dit zelf niet door. Het is dan ook belangrijk om te weten wat de symptomen van een burn-out zijn, want dit zijn er nogal wat. Je kunt namelijk niet alleen last hebben van mentale klachten, maar ook lichamelijke problemen zijn veelvoorkomend. Lees op de volgende pagina welke klachten kunnen wijzen op overspanning.

Pagina 1/2