Dit klusje duurt 2 minuten en is het geheim van een gezonde plant

Plant-verzorgen

En daar heb je geen groene vingers voor nodig

Wees eens eerlijk: verzorg jij je planten echt goed? Een beetje water en een goede plek in de zon is helaas geen garantie voor een gezonde plant. Nee, je hebt namelijk ook nog de bladeren die te droog zijn, schimmel hebben of zelfs stervende zijn. Gelukkig is er een klusje dat hooguit twee minuten duurt waarmee je jouw plant een stuk vrolijker maakt. 

Dode bladeren

Het weghalen van dode bladeren is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Zonde, want dode bladeren kunnen ervoor zorgen dat je plant sneller dood gaat en ongedierte aantrekt. Het is daarom een goed idee om één keer per week al jouw planten langs te gaan en de dode bladeren te verwijderen. Dit kun je het beste doen met een snoeischaar. Veeg de snoeischaar tussendoor wel af met een desinfecterend doekje om geen ziekten of andere dingen over te dragen.

Het herkennen van een dood blad

Een plant gebruikt de voedingsstoffen die in de bladeren zitten. Haal daarom alleen de bladeren weg die helemaal geel zijn. Is het blad niet helemaal geel, dan neemt de plant nog steeds voedingsstoffen van het blad op. Een dood of stervend blad kun je niet alleen aan de kleur zien, maar trek je ook veel sneller van de plant af. Werk hierbij niet te overhaast, want het zou zonde zijn als je jouw plant helemaal kaalplukt terwijl dit nog niet nodig is.

Een stuk gezonder

Je planten zien er na de knipbeurt misschien wat kaler, maar ook een stuk gezonder uit. Zonder de dode bladeren krijgen ze de ruimte en energie om opnieuw te groeien. Door dit klusje wekelijks te doen, heb je veel langer plezier van je groene vriend. En een fijne bijkomstigheid: het is heel rustgevend om te doen!

Lees ook: Om deze 5 redenen zou je kaneel bij je planten moeten strooien

Bron: Appartment Therapy | Beeld: Unsplash, Vadim Kaipov