Man is woedend: ‘De therapeut van mijn zoon duwde hem uit de kast’

uit de kast

‘Dit is toch iets wat hij ons zelf moest vertellen?’

Uit de kast komen is voor veel mensen ontzettend lastig en persoonlijk. Dit doe je dan ook op een zelf uitgekozen moment, wanneer je voelt dat je er klaar voor bent. Niemand heeft het recht om dit voor iemand anders te doen – en zeker niet je therapeut –, vindt Mark*, wiens zoon in een soortgelijke situatie terecht kwam. 

Niet in lekker in zijn vel

Mark begint zijn verhaal op het platform met: ”Mijn zoon Dilo is een semiprofessioneel sporter, maar worstelt sinds vorig jaar met wat dingen. Hij heeft een bipolaire stoornis en boulimia.” Toen Mark en zijn vrouw afgelopen jaar ook nog eens gingen scheiden, ging hij in therapie. ”Het ging niet goed met hem en moest een tijdje stoppen met zijn sport, nadat zijn coach hem betrapte op overgeven in de kleedkamer.”

Verhaal halen

Na een van zijn therapieafspraken vroeg zijn vader aan Dilo zijn therapeut hoe het met hem ging en of hij iets kon doen om te helpen. Mark vertelt: ”Hij biechtte op dat onze zoon bang was om uit de kast te komen en dat hij net een vervelende relatiebreuk achter de rug had. Dilo zat buiten in de auto te wachten en kreeg dit dus niet mee.”

Uit de kast geduwd

Hij vervolgt zijn verhaal met: ”Ik was woedend. Niet omdat mijn zoon homo is, maar omdat hij op deze manier zelf niet de kans heeft gekregen om het ons te vertellen. Ik heb zijn therapeut ter plekke uitgescholden en hem verteld hoe onethisch het is om mij te vertellen waar hij en Dilo over hadden gesproken.” Zijn ex vindt dat Mark overdreven reageert en zegt dat het misschien juist een goed idee was om hun op de hoogte te stellen zonder dat Dilo het weet.

De boze vader sluit zijn bericht op Reddit af met: ”Is het raar dat ik hier kwaad om ben? Een coming-out is toch iets wat je zelf hoort te doen en strikt persoonlijk is? Ik heb het gevoel dat de therapeut mijn zoon de kans heeft ontnomen om zelf uit de kast te komen. Vinden jullie dat ik overdreven reageer?”

*Mark is niet de echte naam van de man. De man doet zijn verhaal op het forum Reddit onder de user name No-State-2025. 

Lees ook: ‘Had ik moeten toelaten dat een goede vriend zijn vriendin ten huwelijk vroeg op mijn bruiloft?’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels