Dit is de reden waarom vrouwen vaak tegelijkertijd ongesteld zijn

tegelijkertijd ongesteld

Als je veel met een andere vrouw omgaat, bestaat de kans dat jullie menstruaties samenvallen

Als je ooit vrouwelijke huisgenoten hebt gehad of een langere tijd hebt doorgebracht met een groep vriendinnen, is het je vast weleens opgevallen dat twee of meer van jullie groep steeds op hetzelfde moment ongesteld zijn. Hoewel het misschien toeval lijkt, is er wel degelijk een reden voor deze menstruele synchronisatie.

Hoe komt het toch dat vrouwen die veel met elkaar omgaan, na verloop van tijd vaak op hetzelfde moment ongesteld zijn?

Synchroon

Wetenschappers hebben hier in 1971 voor het eerst onderzoek naar gedaan. Acht maanden lang volgden ze de menstruele cyclus van 135 Amerikaanse studentes die op een slaapzaal sliepen op de campus. Hieruit bleek dat de cycli van kamergenoten en vriendinnen na afloop van het onderzoek in veel gevallen samenvielen, significant vaker dan daarvoor. Volgens de onderzoekers had dit te maken met feromone communicatie. Feromonen zijn hormonen die signalen overbrengen op anderen. Ze zorgen voor de non-verbale communicatie tussen mensen en geven aan wat je wilt, zonder dat je het hardop hoeft te zeggen. De studentes zouden dus onbewust van elkaar opgepikt hebben wanneer ze menstrueerden en als gevolg daarvan zouden hun lichamen dezelfde cyclus aannemen.

Dierenrijk

Inmiddels is uitvoeriger onderzocht hoe het kan dat vrouwen die veel met elkaar omgaan, op hetzelfde moment ongesteld worden. Volgens een meer hedendaagse theorie is een verklaring voor het synchronisatie-fenomeen terug te vinden in het dierenrijk. Daar zouden alle leeuwinnen en vrouwtjes-apen op hetzelfde moment vruchtbaar zijn en dat voorkomt dat de mannetjes één vrouwtje domineren. Het dient dus als bescherming. Wanneer alle vrouwtjes tegelijkertijd vruchtbaar zijn, kan een mannetje zich niet seksueel uitleven op één vrouwtje. Als je nu dus weer eens samen met je beste vriendin op de bank zit te snotteren tijdens The Notebook met een grote bak ijs op schoot, bedenk dan dat de natuur jullie wil beschermen tegen de dominantie van mannen.

Lees ook: Om deze reden kun je last hebben van migraine tijdens je menstruatie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Her | Beeld: Pexels