Wait, what: mannen voelen zich blijkbaar gelukkiger als hun vrouw minder verdient

Uit onderzoek blijkt dat mannen gelukkiger zijn als ze meer verdienen dan hun vrouw

Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen werd jaren geleden al aan de kaak gesteld, maar veel hielp het nog niet. Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen voor precies dezelfde functie. En het lijkt er nu op dat mannen dat helemaal niet zo erg vinden. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen gelukkiger zijn als zij meer verdienen dan hun vrouw.

Inkomensverschil nog altijd te groot

Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen is nog altijd te groot. Een groot deel van de vrouwen werkt bijvoorbeeld de hele maand december voor niks, als je hun inkomen vergelijkt met dat van hun mannelijke collega’s. Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen ligt namelijk op 15,2 procent. Een erg pijnlijk gegeven als je het ons vraagt.

Onderzoek

Uit een nieuw onderzoek van City University of London blijkt nu dat sommige mannen (indirect) helemaal niet willen dat het verschil kleiner wordt. Zo zijn mannen volgens hoofdonderzoeker Vanessa Gash gelukkiger als zij meer verdienen dan hun vrouw. “We wilden onderzoeken waarom het loonverschil tussen mannen en vrouwen zo constant is gebleven”, legt de onderzoeker uit aan The Hard Shoulder. “We ontdekten dat mannen het slecht kunnen hebben als hun vrouw meer verdient dan zij.

Gevoel van mannelijkheid

De onderzoeker vermoedt dat het te maken heeft met gender stereotypering. “Veel mannen zijn opgegroeid in een tijd waarin hun vader het meeste inkomen had en aan dat idee koppelen veel mannen mannelijkheid.”

Lees ook: Onderzoek: vrouwen zien mannen met een bierbuik als betere vaders

Bron: Her | Beeld: Unsplash, Christian Dubovan