Nepalese (18) overlijdt na verbanning naar ‘menstruatiehut’

hut

In de menstruatiehut moest ze op houten planken slapen

In Nepal is een achttienjarig meisje overleden nadat ze naar een hutje verbannen werd omdat ze aan het menstrueren was. In het hutje, waar ze moest slapen op houten planken tussen de koeien van haar oom, kwam ze te overlijden na een beet van een slang. 

Slangenbeet
Volgens Hindoeïstisch gebruik werd Tulashi Shahi naar een hutje verbannen. In het hutje, waar geen voorzieningen waren, beet een slang haar twee keer, zo weten lokale bronnen te vertellen. Na de beet werd ze naar de lokale sjamaan, die gebruik maakt van bovennatuurlijke krachten, gebracht. Deze kon haar niet redden. Zeven uren later overleed ze aan de beten. Volgens de burgemeester van het dorpje kwam medische hulp voor Tulashi te laat.

Meer sterfgevallen
Het is niet de eerste keer dat vrouwen komen te overlijden als gevolg van de verbanning; in 2016 overleed een 15-jarige meisje doordat ze de rook inhaleerde van het vuurtje dat ze gestookt had om zichzelf warm te houden. Ook overleden twee andere vrouwen door onbekende oorzaken. De hutjes zijn vaak primitief en bieden de meisjes geen bescherming tegen kwaadwillende mensen of dieren.

Taboe
De verbanning van menstruerende meisjes, ook wel ‘chhaupadi’ genoemd, in een gevolg van het taboe dat in Nepal heerst rondom de menstruatie. Zo zouden menstruerende vrouwen en meisjes gezien worden als ‘onrein’ en zouden ze ongeluk over de familie heen roepen. Om dit ‘ongeluk’ te voorkomen worden meisjes en vrouwen verbannen naar een afgelegen locatie en wordt alle contact afgesneden. Ook mogen ze geen melk drinken en krijgen ze minder te eten. Ook al is het gebruik om menstruerende meisjes en vrouwen te verbannen sinds 2005 verboden in heel Nepal, in sommige gebieden wordt het gebruik toch nog toegepast.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Pexels