Wij doen het altijd, maar hierom zou je nóóit ’s ochtends direct je telefoon moeten checken

WhatsApp

Check jij ook meteen je telefoon als je wakker wordt?

Het is voor ons een vast ochtendritueel, zodra de wekker gaat knippen we het licht aan en pakken we onze smartphone voor een snel rondje nieuws en Facebook. Even kijken of er nog wat is gebeurd en het geeft je rustig de tijd om wakker te worden. Heel onschuldig zou je denken, maar uit onderzoek blijkt dat je je dag eigenlijk niet slechter kunt starten. 

Sterker nog, het is zelfs schadelijk om direct je social media te checken zodra je wakker wordt.

Reactief
Analyst en informatie-expert Michael McQueen stelt dat de eerste tien minuten van je dag cruciaal zijn voor het verdere verloop ervan en zelfs voor hoe je je de rest van de week voelt. Als je meteen je telefoon pakt zodra je je ogen opent, word je direct blootgesteld aan een lading prikkels en stel je je te reactief op. McQueen stelt dat, wanneer je ’s ochtends een foto liket op Facebook of een nieuwsbericht leest, je de dag begint met het reageren op iemand in plaats van zelf het heft in handen te nemen.

Ochtendritueel
In zijn boek Momentum: How to build it, Keep it of Get it Back legt Michael uit hoe je de dag beter kunt beginnen. Richt allereerst je aandacht op jezelf, niet op wat er in de wereld gebeurt. Daar krijg je de hele dag nog de kans voor en je wordt al genoeg blootgesteld aan externe prikkels. Wij hebben een beter voorstel voor een ochtendritueel:

  1. Open rustig je ogen en laat ze wennen aan het licht.
  2. Knip een lampje aan als het nog donker is.
  3. Adem een paar keer diep in en uit (inademen door je neus, uitademen door je mond. Adem via je onderbuik, niet je borst).
  4. Rek je goed uit en neem de tijd om ook echt te voelen. Heerlijk!
  5. Zeg ‘goedemorgen, we gaan er een leuke dag van maken’ tegen jezelf en stap uit bed.
  6. De dag kan beginnen!

Lees ook: Dit gebeurt er als je je make-up er niet afhaalt voor het slapengaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Marie Claire | Beeld: Pixabay