Oei: er is een kans dat je bont draagt zonder dat door te hebben

bont

En dat terwijl veel mensen tegen bont zijn

Sommige mensen eten vegetarisch of zelfs veganistisch en anderen genieten wel regelmatig van een lekker biefstukje. Toch trekt vrijwel iedereen een grens bij bont: dat is gewoon not done. Helaas blijkt dat de kans toch aanwezig te zijn dat je het tócht draagt.

De bontkraag aan die jas van 50 euro zou maar zo echt kunnen zijn.

Bont vs. nepbont
Uit onderzoek van de internationale organisatie die zich inzet tegen de handel en productie van bont, Fur Free Alliance (FFA), blijkt dat kledinglabels niet altijd even transparant zijn in het benoemen van bont in hun kleding. Hierdoor kan het maar zo zijn dat je per ongeluk toch bont draagt, terwijl je denkt dat het nep is.

Misvatting
Het probleem zit ‘m vooral in de misvatting dat goedkoop betekent dat het nep is. Men denkt snel dat een item onder de 50 euro geen bont kan bevatten. Helaas is dat een verkeerde inschatting, meldt FFA.

Inschatten
Voor mensen wordt het steeds moeilijker om te zien of iets echt op nepbont is, meent FFA. Het verschil in kwaliteit wordt steeds kleiner, hierdoor lijken de twee steeds meer op elkaar. Ook het verschil in prijs wordt steeds kleiner. Mocht een kledingstuk bont, leer, dons of dierlijke beenderen bevatten (bijvoorbeeld in een knoop), dan moet sinds 2012 het volgende op het label vermeld staan: contains non-textiel parts of animal origine. Oftewel: bevat niet-textiele delen van dierlijke oorsprong).

Onderzoek
FFA onderzocht 667 kledingstukken met echt bont uit tien Europese landen. In 68 (!) procent van de gevallen gaf het label niet aan dat het product een dierlijke oorsprong kende. Dit geldt vooral voor kledingstukken die onder de 50 euro waren, deze bleken niet aan de regelgeving te voldoen.

Vermelden
Ironisch genoeg is een merk niet verplicht bont te vermelden, indien een product voor meer dan 20 procent uit echt bont bestaat. Hoe meer bont het merk gebruikt, hoe kleiner de wettelijke verplichtingen. Daarnaast geldt ook nog eens dat een label het niet hoeft te vermelden indien het om schoenen, handtassen of accessoires gaat. Fur Free Alliance wil graag dat de Europese Commissie de bestaande wetgeving aanscherpt en verbetert zodat mensen goed weten of ze bont of nepbont dragen.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels