Opgebiecht: ‘Ik haat het om met vrouwen te werken’

vrouwen-werken

Het levert een hoop drama en stress op

Al jaren werkt Sandrine* in teams met alleen maar vrouwen. Hoewel ze enorm trots is op wat vrouwen allemaal kunnen, vindt ze het helemaal niet fijn om met vrouwen te moeten samenwerken. Volgens haar levert dat alleen maar gezeur op. Op het forum Mumsnet doet ze haar beklag en vraagt ze of anderen dezelfde ervaring hebben.

Lange lijst

“Ik ben een feminist en ik vind vrouwen echt geweldige wezens”, begint Sandrine haar verhaal. “Ik ben trots op alles wat we moeten doorstaan: het krijgen van kinderen, elke maand ongesteld zijn, de overgang… Dan heb ik het nog niet eens over de constante intimidatie, angst voor geweld, discriminatie en het seksisme waar we dagelijks mee te maken krijgen. Die lijst lijkt haast eindeloos.”

Niet altijd alleen maar leuk

Toch hebben vrouwen volgens Sandrine niet alleen maar leuke kanten. “Ondanks de trots die ik voel om een vrouw te zijn, vind ik het ongelofelijk moeilijk om in een team met alleen maar vrouwen te werken”, schrijft ze. “Bij vrijwel alle banen die ik tot nu toe heb gehad, zat ik in zo’n team. Het is niet normaal hoe kattig vrouwen tegen elkaar kunnen doen. Gewone, dagelijkse opmerkingen kunnen leiden tot een volledige meltdown, inclusief uitgebreide huilbui. Soms zijn er zelfs vrouwen die daardoor niet naar het werk willen komen. Ik heb dit letterlijk bij elke baan gezien, behalve bij een winkel waarin ik vooral met mannen werkte. De vrouwen díe daar werkten, waren allemaal erg volwassen.”

De wereld runnen

Sandrine vindt deze constatering erg vermoeiend. “Het kost gewoon zo veel tijd om al die vijandigheid en ruzietjes binnen de perken te houden. Ik denk oprecht dat vrouwen de wereld zouden kunnen runnen, maar dan alleen als we stoppen met al die onzin. Ik raak er vaak gefrustreerd door. Herkennen jullie dit? En daarnaast: is het alleen een Brits ding, of een wereldwijd probleem?”

Reacties

Er wordt veel op Sandrines post gereageerd. Lang niet iedereen deelt haar mening. “Ik heb een professionele baan, wat hogerop dan de entry level roles die jij beschrijft. Ik werk voornamelijk met vrouwen en ik herken het gedrag dat jij beschrijft helemaal niet. Misschien ligt het niet aan het geslacht van je collega’s, maar aan het soort werk dat je doet?”, schrijft JurgensCakeBabyJesus. Ook TheLightSideOfTheMoon herkent het niet: “Echt? Ik werk met alleen maar vrouwen en iedereen steunt elkaar.” Hugr trekt zelfs al een conclusie: “Ik heb dat ook nooit meegemaakt. Misschien ligt het aan jezelf?”

Toch zijn er ook mensen die het gedrag zelf weleens hebben meegemaakt. “Ik heb zowel banen met mannelijke als met vrouwelijke collega’s gehad. Mijn ervaring is dat gezeur en gedoe bij elke baan voorkomt en dat het niet samenhangt met geslacht. Als Sandra niet aan het zeuren is over het lelijke topje van Barbara, is Liam wel aan het klagen dat Kevin het laatste beetje melk in zijn koffie heeft gedaan”, schrijft Thegreencup. Wat zou jij antwoorden op de vraag van Sandrine?

*De naam Sandrine is gefingeerd. De vrouw doet haar verhaal op het forum onder de naam HousethatChunkbuilt.

Lees ook: ‘Ik ben er klaar mee om altijd de side chick te moeten zijn’

Bron: Mumsnet | Beeld: Unsplash, wocintechchat