Heb je een persoon met narcistische kenmerken in je omgeving? Zó ga je hiermee om

narcist aandachtspunten kenmerken omgeving

Mensen met deze kenmerken zijn niet altijd makkelijk in de omgang

Hoe herken je een narcist? En wanneer is iemand nou eigenlijk écht narcistisch? Dit zijn vragen waarvan de antwoorden niet altijd even duidelijk zijn. Denk je iemand in je omgeving te hebben die narcistisch is? Dan kunnen de onderstaande aandachtspunten en kenmerken jou meer duidelijkheid geven. 

Maak het jezelf makkelijker dankzij deze tips, kenmerken en belangrijke aandachtspunten.

Wat is een narcist?

Mensen die narcistisch zijn staan erom bekend dat ze zichzelf geweldig vinden en dat ze graag bewonderd willen worden door anderen. Daarnaast kunnen ze zich vaak moeilijk inleven in andere personen en tonen ze weinig emoties. Vaak komen narcisten charmant en charismatisch over, maar wanneer je ze écht goed leert kennen zie je de onderliggende aard. De ‘macht’ hebben over anderen geeft een kick en voor eigen geluk halen ze anderen graag naar beneden.

Kenmerken

Het verschilt per persoon welke kenmerken meer naar voren komen dan de andere kenmerken. Het kan dus zijn dat je één of twee kenmerken herkent in een persoon, maar dit maakt ze niet direct een narcist. Het herkennen van een narcist is vaak erg lastig. Maar zie je vaak en regelmatig meerdere kenmerken in iemand terug komen? Dan is het verstandig om hier rekening mee te houden.

Wat kun je doen?

  • Blijf positief: probeer zelf niet in een negatieve sfeer te blijven hangen wanneer je een narcistisch persoon in je omgeving hebt. Je doet hem of haar hier juist een plezier mee. En jij zelf zal hier op een gegeven moment aan onderdoor gaan. Hou de eer bij jezelf, probeer positief te blijven en sta boven het gedrag van de ander.
  • Geen verwachtingen: het is niet zo dat alles negatief en somber is rondom een narcistisch persoon. Soms kan hij of zij juist heel gezellig en leuk doen, maar kunnen ze het volgende moment jou erg kwetsen. Geniet daarom van de leuke momenten met hem of haar, maar hecht er niet te veel waarde aan. Is het gezellig? Mooi! Maar wees voorbereid op de omslag en bespaar jezelf de onnodige teleurstelling.
  • Verminder je gevoelens: hoe hard het ook klinkt, je beschermt jezelf hier alleen maar mee. Hou in je achterhoofd dat hij of zij er niets aan zijn karakter kan doen en ze niet beter weten. Wanneer je het op deze manier bekijkt is het voor jou een stuk gemakkelijker om met zo’n persoon om te gaan.
  • Iemand veranderen gaat niet: wanneer iemand met narcisme dichtbij je staat, denk aan familie of een partner, dan is het moeilijk om te denken dat je iemand niet kan veranderen. Toch vinden narcisten zichzelf goed zoals ze zijn, dus verandering is nergens voor nodig. Vraag jezelf af of jij hiermee kan omgaan en sta stil bij de consequenties. Accepteren dat iemand een narcist is, maakt het een stuk makkelijker. Ben jij in staat je aan te passen tegenover jouw partner of familielid? Dan zit je al op het juiste pad.

Lees ook: Pas op! Veel vrouwen hebben een burn-out zonder dat ze het doorhebben

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pixabay