Om deze reden wordt er geen kauwgom verkocht op Schiphol

kauwgom

Er wordt van alles verkocht op Schiphol, maar geen kauwgom

Veel mensen hebben kauwgom bij zich in het vliegtuig, om zo de druk op de oren te verminderen tijdens het opstijgen of dalen. Doe jij dit ook altijd? Zorg er dan voor dat je het niet vergeet mee te nemen van huis, want op Schiphol is geen pakje kauwgom te koop. De luchthaven legt uit wat de reden daarvan is. 

Blijven plakken

Van snacks tot flesjes drinken en van laptops tot tassen, je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop op Schiphol. Eén ding is echter nergens te vinden: kauwgom. “Niks is viezer dan onbedoeld in aanraking komen met een stukje uitgekauwde kauwgom”, stelt de luchthaven. Ze willen dan ook voorkomen dat je het onder je schoen krijgt of dat het onder een tafel zit geplakt die jij met je handen aanraakt.

Schone plek

Er komen miljoenen mensen per jaar op Schiphol en daarom willen de luchthaven dat het een schone plek is. “Omdat er zó veel mensen op ons hele kleine stukje aarde komen, moeten we maatregelen treffen om de boel zo schoon mogelijk te houden”, stellen ze. Een van de maatregelen is daarom dat ze geen kauwgom verkopen. Naast het feit dat het vies kan zijn voor reizigers, is het verwijderen ervan ook “een hels karwei”.

Alternatieven

Gelukkig is kauwgom niet verboden op de luchthaven, want als je het ergens nodig hebt is het wel in het vliegtuig. Je mag dus gewoon een pakje meenemen in je handbagage. Schiphol stimuleert de verkoop ervan gewoon liever niet. Ben je toch kauwgom vergeten? Dan zijn er andere alternatieven te koop op de luchthaven, zoals keelpastilles of snoepjes. Daarnaast geeft Schiphol nog een aantal andere tips om je oren te ‘klaren’ zodra er druk op komt:

  • Blijf regelmatig slikken, gapen en/of je neus snuiten. Hierdoor opent de buis van Eustachius, waardoor er lucht door je oor blijft stromen;
  • Drink tijdens het stijgen en dalen een flesje water. Zo bevorder je het slikken;
  • Duw je kaak naar voren, knijp in je neus en blaas zachtjes uit. Op deze manier spannen de spieren in je gehemelte zich aan, waardoor je buisjes van Eustachius openen. Door hierbij zachtjes te blazen met je neus dicht, blijft de druk op je oren gelijk.

Lees ook: 11 redenen waarom (oude) vriendinnen van de middelbare school de beste zijn

Bron: Schiphol | Beeld: iStock, Google