Ongelofelijk: de woorden ‘sale’ en ‘uitverkoop’ doet dít met onze hersenen!

En wij vrouwen hebben hier zelf totaal geen invloed op

Tijdens een lekker middagje shoppen zie je de schreeuwende letters van veraf vaak al op de winkelruiten staan: sale. Als vrouw zijnde weten we allemaal hoe moeilijk het dan is om tóch door te lopen en niet stiekem even snel te kijken in de winkel met uitverkoop. 

Wees gerust, want je bent zeker niet de enige vrouw die dit overkomt.

Koopjes jagen

Alleen al het woordje ‘sale’ roept namelijk veel op in onze hersenen. Claudia Aguirre, een Amerikaanse wetenschapster, legt aan de hand van haar onderzoek uit dat shoppen vergeleken kan worden met jagen. Hoe je het ook wendt of keert, het jagen zit in onze natuur. Vandaar ook de bijpassende uitdrukking ‘koopjes jagen’. De schreeuwerige letters ‘sale’ maakt ons nieuwsgierig en roept het herinneringen op van eerder geslaagde koopjes van het sale-rek. We móéten deze kick weer opnieuw beleven.

Flashbacks

“Zien we een bordje met ‘sale’ erop, dan wordt onze amygdala geactiveerd, het stukje in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor het laten herleven van emoties. Dat zorgt voor prettige flashbacks naar eerdere aankopen. Maar voordat we helder hebben kunnen nadenken en hebben bedacht of we die nieuwe laarzen of trendy tas überhaupt nodig hebben of ons wel kunnen veroorloven, neemt ons limbisch systeem het over. Dat deel van ons brein gaat niet alleen over emoties en herinneringen, maar ook over ons gedrag. Voor je het weet, sta je weer buiten. En heb je die tas, boots of jurk toch gewoon weer aangeschaft”, aldus wetenschapster Claudia Aguirre.

Een remedie?

Kun je ervoor zorgen dat je niet tijdens elke sale-periode platzak de maand doorkomt? Volgens Claudia hebben we, net als bij mannen een jachtinstinct en geven we onze hersenen door dat we ‘moeten’ shoppen als er weer een uitverkoop is. Een remedie is er volgens Claudia helaas niet. Haar tip: staat je bankrekening op rood? Vermijd dan de winkelstraten en online webshops. Probeer jezelf te belonen op een vast moment per jaar door een paar items in de sale te scoren en waarvan je weet dat je hier nog jaren plezier van gaat hebben.

Lees ook: Dit is waarom je vooral met een babystem tegen je huisdier moet blijven praten

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay