Herkenbaar: ruzie met partner in IKEA. Volgens onderzoek komt dit hierdoor!

IKEA ruzie partner

Is dit voor jullie ook zo herkenbaar?

Is het weer tijd voor een nieuw en fris interieur? Dan is vaak de eerste stop bij de mega meubelketen IKEA. Velen kunnen zich hier prima een hele dag vermaken. Toch gaat het shoppen in deze Zweedse winkel niet altijd van een leien dakje. 

Maar hoe kan het toch dat we zo vaak ruzie en frustraties hebben als we in de IKEA zijn?

Psychologen

Is het een ware IKEA-vloek of is het wetenschappelijk te onderbouwen dat we sneller geïrriteerd raken op onze partner als we in de IKEA zijn. Een aantal psychologen leggen aan Science of Us uit hoe het komt dat veel ruzies ontstaan deze specifieke meubelketen.

Oneindig veel keuze

Om te beginnen: het aantal keuzeopties. Volgens de psychologen zorgt de hoeveelheid keuzes die mensen hebben in bijvoorbeeld het aantal soorten en kleuren in banken voor veel stress. Het kost veel energie om actief keuzes te maken en je emoties in bedwang te houden. We krijgen volgens Science of Us te maken met ‘ego depletion’. Dit betekent dat we maar een beperkte mentale energie hebben voordat we te moe worden om een beslissing te maken.

Negatieve gemoedsstand

Wanneer er lange discussies ontstaan over welke bank jullie nu moeten nemen raakt de energie op. Een bank is een bank op een gegeven moment niet meer, en allerlei oudere frustraties komen naar boven borrelen. Psycholoog Ozlem Ayduk van de Universiteit van Californië zegt hierover: “Onenigheid zorgt ervoor dat mensen in een negatieve gemoedstoestand komen, en als je in een negatieve gemoedstoestand bent, dan herinner je je ook meer negatieve dingen.” Al met al, we halen uit naar degene die we lief hebben en gedragen ons minder vriendelijk dan dat we normaal zouden doen.

Redden jij en je partner het prima om zonder ruzies de IKEA te verlaten? Dat is mooi, want de volgende frustraties staan natuurlijk alweer om de hoek, wanneer jullie eenmaal thuis de IKEA-producten in elkaar moeten zetten. Succes!

Lees ook: Fantastisch! Dit is de reden waarom je een rozensteel in een aardappel moet steken

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Bedrock, The Cut | Beeld: videostill, YouTube Abbyefied