Socioloog legt uit: ‘Dit zijn de grootste misverstanden over pesten’

socioloog misverstanden pesten

‘Terugslaan helpt niet’

Gemiddeld worden een of twee kinderen in elke klas (zowel basis- als voortgezet onderwijs) gepest. Deze cijfers zijn vandaag bekend gemaakt en naar de Tweede Kamer gestuurd, net aan het begin van de Week Tegen Pesten. Maar wat kun je het beste tegen je kind zeggen als hij of zij gepest wordt? Beau Oldenburg is socioloog en deelt zijn deskundigheid Psychologie Magazine.

‘Gewoon terug slaan’ is volgens hem de grootste fout dat ouders kunnen zeggen tegen hun kind.

Socioloog

Kinderen houden het vaak geheim dat ze gepest worden op school, zo verklaart Oldenburg. “Mijn kind vertelt het mij zéker als het gepest wordt”, is volgens de socioloog dan ook een veelvoorkomende gedachte van ouders dat heel vaak niet klopt. “Kinderen schamen zich er vaak voor als ze gepest worden.” Als ouders kun je hier echter wel degelijk iets tegen doen. “Creëer een veilig gevoel door te zeggen dat je altijd samen naar manieren zou willen zoeken waarop iedereen zich prettig kan voelen in de klas.”

‘Sommige kinderen vragen er een beetje om’

Een ander misverstand dat Oldenburg aankaart, heeft te maken met het ‘uitlokken’ van pesten. Volgens sommige leerkrachten waarmee de socioloog in gesprek ging zouden sommige kinderen ‘er wel een beetje om vragen’. Hier is Oldenburg het absoluut niet mee eens. “Er zijn altijd kinderen die weinig ruimte voor anderen overlaten. Daar moet je zéker iets meer doen, maar het is nooit een reden om gepest te worden, laat staan om pesten te rechtvaardigen.”

Lees ook: Hoeveel zakgeld is geschikt voor de leeftijd van jouw kind en hoe ga je er mee om

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Psychologie Magazine, LindaNieuws | Beeld: Wikimedia Commons, Elizabet21