Sporten is het effectiefst op dit tijdstip

sporten

Als je gaat sporten, wil je natuurlijk het meeste uit je workout halen

De een zet de wekker extra vroeg om de dag te beginnen in de sportschool en de ander werkt zich pas ’s avonds in het zweet. Hoe laat je ook gaat: naar de sportschool gaan vraagt om toewijding. Maar als je dan gaat sporten, wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit je workout halen. Blijkbaar speelt het tijdstip waarop je gaat een rol op je resultaten, maar hoe laat is dat dan?

Het heeft allemaal te maken met je interne klok.

Beste tijdstip

Het kan best vermoeiend zijn om direct vanuit je werk door te gaan naar de sportschool, maar als je een baan hebt waarbij je rond 5 uur vrij bent, loont het zeker. Tussen 16:00 en 18:00 lever je de beste prestaties wanneer het aankomt op kracht- en duursporten. Dit heeft te maken met de interne 24-uurs klok in je lichaam, zo meldt Elle UK

Circadiaan ritme

Het biologische ritme van je lichaam, ook wel het circadiaan ritme genoemd, bepaalt wanneer je lichaam welke handeling het beste uitvoert. Zo kun je coördinatieopdrachten het beste uitvoeren rond 14:00 en 16:00. Op dit moment van de dag is je reactievermogen het snelst. We gaan ervan uit dat dit geldt voor iemand die in de ochtend opstaat en dat dit niet geldt voor iemand met een ander ritme, bijvoorbeeld wanneer hij of zij nachtdiensten draait.

Lees ook: Dít is de reden dat je beter nooit kan gaan sporten als je verkouden bent

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Elle UK | Beeld: Unsplash