Studie wijst uit: huwelijk is twee keer zo stressvol als het opvoeden van kinderen

huwelijk dubbel stress opvoeden kinderen

Dit is waarom een huwelijk dubbel zo stressvol kan zijn in vergelijking met het opvoeden van kinderen

Mensen met kinderen kunnen vast beamen hoe stressvol dit kan zijn. De ochtenden verlopen hectisch, het brengen en halen naar school en dan hebben we het nog niet eens over de ravage die ze in het huishouden kunnen aanrichten. Natuurlijk hebben we dit er allemaal voor over én blijkt dat het hebben van kinderen een stuk minder stressvol is dan een huwelijk in stand houden. 

Dit hadden we even verkeerd ingeschat.

Vrouwen

Het hebben van kinderen is minder stressvol dan het huwelijk? Volgens onderzoek van de Universiteit van Padova is dit zeker het geval. Uit het onderzoek is blijkt dat alle vrouwen die deelnamen aan het onderzoek 75 procent van de huishoudelijke taken en de opvoeding van de kinderen op zich namen. Eén op de vijf vrouwen gaven aan dat de grootste oorzaak van stress afkomstig is dankzij gebrek aan steun van hun partner.

Zorg na huwelijk

Een nogal schokkende ontdekking, want zo ontdekte het onderzoek ook dat de dat de gezondheid van een man drastisch verslechterde nadat er geen vrouw meer in hun leven was door scheiding of overlijden. Voor vrouwen geldt juist het tegenovergestelde. Wanneer een vrouw een man verliest of een scheiding doormaakt, gaat ze juist beter voor haarzelf zorgen. De reden hiervoor zou te maken hebben met het feit dat vrouwen beter met de stress om lijken te gaan.

Weduwnaars

Dr. Catarina Trevisan van de Universiteit van Padova sprak met The Telegraph en licht haar bevindingen vanuit het onderzoek toe. “Weduwen gaan beter dan weduwnaars om met de stress die voortvloeit uit het verlies van een partner”, aldus Trevisan. “Aangezien vrouwen over het algemeen een langere levensduur hebben dan mannen, kunnen getrouwde vrouwen ook gezondheidsklachten oplopen, omdat ze zich vaak wijden aan de zorg voor hun man later in het leven.”

Lees ook: Het zit niet tussen je oren: vrouwen piekeren meer dan mannen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Her | Beeld: Unsplash